Sportvilág

2009.11.24. 03:29

Meg kell fékezni a vandálokat!

A biztosítékot az október 31-én rendezett Ferencváros-Diósgyőr derbi verte ki, a rendőrség ezután döntött úgy, érvényt kell szerezni a törvényeknek. Több drukker rács mögé került, sokakat keresnek.

nincs nev

Úgy tűnik, a rendőrség eldöntötte: véget vet a vandalizmusnak, ahhoz, hogy az igazi szurkolók visszatérjenek a lelátókra, ismét családi program, szórakozás legyen egy-egy focimeccs, el kell távolítani a balhézó garázdákat.

A két leginkább érintett fővárosi klub - a Ferencváros mellett az Újpest egyes szurkolói a problémásak - illetékesei nem nyilatkoznak. Az Üllői és a Megyeri úti vezetők nem titkolják, magánvéleményük van, de nem akarnak ujjat húzni sem a rendőrséggel, sem szurkolóikkal. A rendőrségnél sem szívesen beszélnek, folyamatban lévő ügyekről nem akarnak beszélni.

A biztonsági szolgálatok vezetői sem tapsolnak, ha a témára terelődik a szó, inkább csendben maradnának. A hazai stadionok jelentős részében közreműködő, a válogatott mérkőzéseket is felügyelő Hard Rock Security szakmai igazgatója, Tóth Csaba vállalja a nyilatkozatot. Higgadtan, érthetően beszél.

- A helyzet rosszabb, mint évekkel ezelőtt?

- Nem érzek lényegi különbséget. Ha az összes profi futballklubot beleszámolom, mintegy háromszáz szélsőséges drukker van az egész országban. Őket mindenki ismeri, jól beazonosíthatóak, csak a legtöbben nem akarnak konfrontálódni velük. Én drukkereknek azokat hívom, akik szeretik a labdarúgást és a klubjukat. Gond azokkal van, akik nem a foci miatt járnak meccsekre.

- Azt mondja, ha mintegy háromszáz embert kivennének a rendszerből, nyugalom és béke lenne a meccseken?

- Igen. Két-háromszázan lehetnek, aki megélhetésszerűen zsarolják a klubjukat, pénzt akarnak azért, hogy ne legyenek balhék, rátelepednek a klubokra. Akadnak, akik ki akarnak tűnni, így próbálnak hírnevet szerezni. Azt nem tudom, hogy az egyesületek rendszeresen fizetnek-e a nyugalomért, de előfordult már, ebben biztos vagyok. Megtörtént, a klub neve ezúttal nem érdekes: egy huligán megkereste a klubvezetőt, közölte, egyszerűbb, ha neki fizetnek, ő elrendezi, hogy nem lesz pirotechnikai eszköz, petárdázás. Olcsóbban megoldja, lévén a szövetség által kiszabott büntetés sokkal több... Vannak szurkolók, akik nem túl komoly biztonsági szolgálatokat tolnak maguk előtt, arra gondolva, ha majd ők védik a stadiont, biztosan csorgatnak vissza valamit azoknak, akiknek köszönhetően odakerültek a mézesbödönhöz. Ezeknek a cégeknek ugyan nincs tekintélyük a huligánok előtt, de arra jók, hogy rajtuk keresztül pénzhez juthatnak.

Többen gondolják úgy, hogy alvilági szereplők is vannak ebben a körben, pedig ezek a jól beazonosítható személyek piti alakok. Komoly bűnözők nem bohóckodnak a lelátón, nem tépik fel a székeket. Itt azok mutatják az erőt, akik az éjszakához kicsik, viszont úgy gondolják, hogy itt számíthatnak valakinek.

Mi öt éven át dolgoztunk a Fradinál, tavaly januárban jöttünk el, elköszöntek tőlünk. Azt mondták ránk, nem vagyunk szurkolóbarát biztonsági szolgálat. Az FTC mérkőzései nem jelentenek egyszerű feladatot, ugyanis jelen van a politika, és az átlagosnál jóval nagyobb tömegeket mozgat, a média is hatványozottan figyel rá.

- Mekkora erőkkel vonulnak ki egy bajnokira?

- A mérkőzés súlyának, veszélyességi fokának megfelelően változik a biztonsági emberek száma 35-től 550-ig. Mi, a vagyonőrök, a stadionon belül dolgozunk, a rendőrség kívül biztosít. Ha a rendőrség belül is szerephez jut, az ő vezetőjük irányít.

- Előfordult, hogy félt?

- Nem. Ha ez bekövetkezik, egy biztonságis nézzen más megélhetés után!

- Mit gondol, mikor köszönt be a nyugalom?

- Ha a morál változik. Voltam Angliában vendégként, figyeltem a rendőrök munkáját. Varázslat ott sincs, sőt, még vadabbak a drukkerek, mint nálunk. Viszont kialakult egy kultúra, a valódi focihívek a stadionon belül nem engedik a vadhajtásokat, az erőszakot. Ebben segített a beléptetőrendszer, a kamerarendszer, a jó infrastruktúra.

Ha komoly törvényi szabályozás lesz, és komoly börtönbüntetésekkel mérik meg a huligánokat, az elgondolkodtat majd mindenkit. Sokkal egyszerűbb rendet tenni, mint azt sokan gondolják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!