11°
23°
12°

Fiatal csapattal vág neki az Európa-bajnokságnak a magyar férfi kézilabda-válogatott

Hét rutinos és kilenc, világversenyen még nem járt játékossal vág neki a pénteken kezdődő lengyelországi Európa-bajnokságnak a magyar férfi kézilabda-válogatott, hogy kvótát szerezzen Rióra vagy indulhasson az olimpiai selejtezőn.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány a korábbi évek alapemberei közül kihagyta Lékai Mátét, Császár Gábort és Ilyés Ferencet, ugyanakkor a keret több mint fele első felnőtt kontinensviadalára készül.

A csütörtöki elutazás előtt Nagy László csapatkapitány is kiemelte: hogy neki, mint korelnöknek, valamint Eb-n, vb-n, olimpián már szerepelt társainak az volt az egyik feladata, hogy felkészítsék a fiatalokat, jelezve nekik, hogy ne izgulják túl a viadalt, noha nagy a tét.

Nagy mellett Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő számít rutinosnak a keretben, így elmondható, hogy Dujshebaev bátran nyúlt a fiatalokhoz.

A kapitány szerint a felkészülés jól sikerült, közvetlenül az Eb előtt egy hónapot tudott együtt gyakorolni a csapat. Ugyanakkor a szerbek elleni két barátságos mérkőzésre – vereség Zentán, döntetlen Kecskeméten – elmondható, nem sikerült a főpróba.

Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.

Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

Amennyiben a csapat áprilisban selejtezhet, akkor az MKSZ pályázik a kvalifikációs torna megrendezésére.

Az olimpiai kijutásért 80 millió forintot osztanak szét a játékosok között. Ha a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, akkor 30 milliót. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.

A négy csoportból a legjobb három-három együttes kerül a középdöntőbe. A magyarok gdanski továbbjutás esetén Wroclawban játszanak a spanyol-svéd-német-szlovén négyes jobbik három válogatottjával. Az elődöntőbe a középdöntős hatosok első két helyezettje kerül. Az ötödik helyért a középdöntős harmadik helyezettek, a hetedik helyért a negyedikek mérkőznek.

Az Eb magyar mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A Rióig vezető úton a női válogatott már elbukott: a decemberi dániai vb-n csak a 11. helyen zárt, így lemaradt a márciusi selejtezőről és vele együtt az olimpiai részvétel jogáról. 

Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakad a magyarok ötkarikás sorozata.


Legolvasottabb

1
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
2
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
3
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
4
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
5
Már kézben vannak az első jogosítványok
labdarúgás
Rangadót vesztett az U19-es együttes
Bajnokok Ligája / 4 órája
Nem bírt a Dortmund az APOEL-lel
A Real Madrid és a Tottenham Hotspur szintén döntetlent játszott, a Manchester City legyőzte a Napolit.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesapánk, *SCHMIDT BÉLA* életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 20-án 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BOGNÁR ISTVÁN* 73 éves korában örökre megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
női vízilabda / 6 órája
Holnap újabb hazai bajnoki
Gallai Péter
DKKA / 6 órája
Tízperces fekete lyukakat mellőzni!
JANKÓ ÁRPÁD
Hibátlanul szerepeltek / 6 órája
Fölényes győzelmekkel tértek haza
Gallai Péter
edzőváltás / 6 órája
Kanadai edző a Bikáknál
Csillagok háborúja / 7 órája
Megvan, mi lesz a Han Solo-film címe
jubileum / 7 órája
Hajnalig tartó bulival ünnepelt a Delta Rock Band
BALLA TIBOR