Sportvilág

2015.10.20. 10:11

Elutasították José Mourinho fellebbezését

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elutasította a Chelsea vezetőedzője, José Mourinho fellebbezését, amelyet a pénzbüntetése és az eltiltása ellen nyújtott be.

A portugál tréner október elején, a Southamptontól elszenvedett 3-1-es hazai vereség után bírálta a játékvezetőt, szerinte ugyanis Robert Madley azért nem ítélt büntetőt, amikor Martin Stekelenburg a tizenhatoson belül buktatta Radamel Falcaót, mert félt. Ezért a kijelentésért az FA 50 ezer font (21 millió forint) megfizetésére kötelezte és egymeccses eltiltással is büntette. Utóbbit felfüggesztették, és csak akkor léptetik életbe, ha egy éven belül ismét hasonló fegyelmi vétséget követ el.

A BBC honlapjának cikke szerint fellebbezésében Mourinho elismerte, hogy helytelenül viselkedett, de tagadta, hogy megkérdőjelezte volna a bíró becsületességét. Úgy érvelt, hogy egyrészt nem tökéletes az angol nyelvtudása, ezért félreérhetően nyilatkozott, másrészt az angol élvonalban öt kollégája is szereplője volt hasonló ügyeknek, őket mégsem büntették meg ilyen súlyosan.

A Chelsea edzőjének beadványát elbíráló bizottság ezeket nem tartotta eléggé meggyőző érveknek, ahogyan azt sem, hogy az edző a lefújás után - amikor az ominózus nyilatkozatot tette - még a mérkőzés hatása alatt volt.

"José Mourinho tapasztalt vezetőedző és tapasztalt interjúalany. Ezúttal nem pillanatnyi dühkitörésről, hanem egy elég hosszú nyilatkozatról volt szó, amely során láthatóan nyugodt volt, és kontrollálta, amit mondott" - írta a fellebbezés elutasításának indoklásában az FA.

A BBC kimutatása szerint az elmúlt tíz évben összesen 181 ezer fontot (76,2 millió forint) kellett befizetnie Mourinhónak a szövetség kasszájába. A jelenlegi szankció mértékét azzal indokolták, hogy az idén januárban kiszabott 25 ezer fontos büntetés sem riasztotta el őt az újabb, ráadásul a korábbinál súlyosabb fegyelmi vétség elkövetésétől. Hozzátették: a felfüggesztett eltiltás célja, hogy elrettentsék a hasonló nyilatkozatoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!