Sportvilág

2014.08.23. 15:40

Úszó Eb - Három ezüst és egy bronz a szombati magyar medáltermés (frissítve)

Négy érmet, három ezüstöt és egy bronzot szereztek a magyarok a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján: Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson végzett másodikként, míg Balog Gábor 200 méter háton lett harmadik.

A magyar finalisták közül elsőként Kapás (16:03.04 p) csapott a célba ezüstöt érően úgy, hogy a másfél kilométer folyamán csaknem minden pozícióban megfordult. Egészen pontosan a BVSC úszója, aki Berlinben már nyert két bronzérmet, a nyolcadikról feljőve jutott el a második helyig, amit tovább javítani már nem tudott, viszont nagyon is magabiztosan tartott meg.

"Éremért jöttem ma is, még az arany is felsejlett, de a spanyol lány erősebb volt" - nyilatkozta Kapás Boglárka. "Tudatosan kezdtem a szokásosnál lassabban, így épült fel a taktikám, hogy fokozatosan gyorsítok, s amíg lehet, az elején tartalékolok, hogy minél tovább kitartson az erőm. Összességében örülök, hogy a 800 gyorsnak és a gyorsváltónak a bronza után 1500-on is meglett az érem, ezúttal egy ezüst."

Méghozzá a magyar úszósport 70. Eb-ezüstérme volt ez normál - vagyis 50 méteres - medencében, kevéssel később meglett a 71. és 72. is. Előbb Cseh László, a 200 méter vegyes itteni Európa-bajnoka csapott célba másodikként (51.89 másodperc) 100 méter pillangón egészen bravúros hajrával - pocsék első ötven métert követően.

"Azt hittem, hogy jó rajt után kellőképpen gyors is vagyok, aztán kiderült, hogy nem így van, de a második ötvennel, s a hajrával elégedett vagyok. Viszont nyilvánvalóan többet kell gyakorolnom ezt a számot is év közben, hogy meglegyen a kellő tapasztalat itt is" - tette hozzá a szokásos önkritikát ezúttal sem mellőzve.

A szombat harmadik magyar ezüstérmét Hosszú Katinka (1:56.69 perc)  nyakába akasztották a 200 méteres gyorsúszás döntőjének eredményhirdetésekor. Az ő medálja is sportághistóriai értékű darab, mivel az Eb-k 1926 óta íródó történetében Hosszú szerezte meg a magyar úszás kereken 200. normálmedencés medálját.

"Bevallom, pici csalódást éreztem a 200 gyors ezüstje miatt" - mesélte a ceremóniát követően. "De aztán ráébredtem, hogy soha nem úsztam döntőt nagy bajnokságon ebben a számban. Meg hát az a Pellegrini győzött, aki mégiscsak a világcsúcstartó, szóval megnyugodtam, most már úgy ítélem meg, hogy erre a második helyre büszke lehetek."

A sorból "kilógva" nem ezüstöt, hanem bronzot szerzett Balog Gábor 200 méter háton (1:57.42 perc), ám az ő teljesítménye volt az egyik legkellemesebb meglepetése a napnak. Ráadásul ő érdemelte ki a magyar úszás 50. Európa-bajnoki bronzát.

"Ezért jöttem Berlinbe, hogy érmes legyek!" - bocsátotta előre Balog. "Titkon nagyon bíztam benne, de nem akartam elkiabálni, az Eb előtt inkább csak annyit mondtam, ha kérdeztek, hogy az 1-4. helyek egyikére várom magam. Bronz lett belőle, nagyon boldog vagyok."

A dunaújvárosi versenyző hozzáfűzte, hogy legutóbb 2008-ban állt dobogón, amikor ezüstöt nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon.

"Nemzetközi felnőttversenyen azonban nem volt érmem. Legalábbis máig nem..."

A döntő nagy vesztese címet is magyar érdemelte ki ugyanebben a számban, a negyedik helyen zárt Bernek Péter (1:57.47 perc) személyében.

"Gabinak természetesen gratulálok, ám elmondhatatlanul csalódott vagyok... Legalább ezüstre számítottam magamtól, ehhez képest semmilyen érmet nem nyertem. Nagyon lassan kezdtem, kicsit stresszes is voltam a start előtt. Ezt eltoltam rendesen" - mondta a nagyon szomorú Bernek, aki 200 méter háton korábban ifjúsági olimpiai bajnok volt, a 2012-es debreceni Eb-n pedig ezüstérmet szerzett.

Az elődöntők magyar szereplői közül Hosszú és Jakabos Zsuzsanna nyújtott kiemelkedőt. Katinka a 200 méter gyors döntője után is gond nélkül hozta a kötelezőt 200 méter pillangón, ahonnan a negyedik idővel (2:08.83) jutott a vasárnapi fináléba.

"A pillangónak úgy álltam neki, hogy a legfontosabb a biztos döntőbe jutás, vagyis a futamom megnyerése. Ez pedig sikerült is" - értékelt Hosszú. Ugyanitt Jakabos Zsuzsanna a hetedik idővel (2:09.19) került a legjobb nyolc közé.

"Jólesett az úszás, bár egy kevéssel elmaradtam a délelőtti időmtől" - jelentettte ki. "A hetedik hely viszont rendben van, pláne, hogy előtte még izgultam, bekerülök-e egyáltalán, s ha igen, hányadikként a döntőbe. Bekerültem, az 1-es pálya éppen jó lesz. Az időmön holnap javítani akarok, minél közelebb jutni a 2:08 perchez."

Az 50 méter férfi gyorson viszont nem lesz magyar, mivel Takács Krisztián (22.25 másodperc és 11. hely) és Kozma Dominik (22.35 másodperc és 13.) is elvérzett az elődöntőben.

"Bosszant, hogy csak tizenegyedik lettem, nekem a döntő volt a célom, ehhez azonban egy tized hiányzott" - mondta Takács. "Az országos bajnokságon ennél a 22,25-nél valamivel jobbat mentem, de az se lett volna elég a legjobb nyolcba jutáshoz. Nem jött össze, hogy ezúttal a 100-ra és az 50-re egyszerre készültem, mert se itt, se ott nem tudtam előrelépni. Az állóképesség megvan, a szükséges gyorsaság viszont nincs..."

Kozma Dominik, aki 200 méter gyorson negyedik, 100-on pedig országos csúccsal hatodik lett Berlinben, igen tömören csak ennyit mondott: "Jó volt ez az ötven."

Korábbi híreink:

Balog Gábor bronzérmes 200 méter háton

Balog Gábor bronzérmet nyert 200 méter háton a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A döntő másik magyar résztvevője, Bernek Péter negyedik lett.

A német Christian Diener nagyon "bekezdett" a verseny elején, mögötte Balog volt a második 50 és 100 méter után is. Ezt követően a szám címvédője és világbajnoki ezüstérmese, a lengyel Radoslaw Kawecki begyújtotta a rakétákat és az élre állt. Az utolsó 50 méteren Bernek is megközelítette honfitársát és Dienert, de már nem tudta utolérni őket, ahogy Balog sem Dienert.

Balog 1:57.47 perccel lett harmadik, míg Bernek tőle öt századdal elmaradva negyedik. Előbbi fél másodpercet javított a pénteki elődöntőben úszott idején, míg utóbbi elmaradt tőle 11 századdal.

"Ezért jöttem Berlinbe, hogy érmes legyek! Titkon nagyon bíztam benne, de nem akartam elkiabálni, az Eb előtt inkább csak annyit mondtam, ha kérdeztek, hogy az 1-4. helyek egyikére várom magam. Bronz lett belőle, nagyon boldog vagyok. Utoljára 2008-ban álltam dobogón, amikor ezüstöt nyertem az ifjúsági Európa-bajnokságon, de nemzetközi felnőttversenyen nem volt érmem. Legalábbis máig nem" - nyilatkozta az MTI-nek boldogan Balog, ugyanakkor Bernek Péter rendkívül csalódottan értékelt: "Legalább ezüstre számítottam magamtól, ehhez képest semmilyen érmet nem nyertem. Nagyon lassan kezdtem, kicsit stresszes is voltam a start előtt. Ezt eltoltam rendesen."

Ez volt a berlini kontinensviadal 14. magyar érme: Hosszú Katinka győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, Cseh László 200 méter vegyesen diadalmaskodott, ezüstérmes lett Biczó Bence 200 méter pillangón, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Hosszú Katinka 200 méter gyorson és a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva, 25 kilométeren pedig Olasz Anna, továbbá Baloghoz hasonlóan harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia, Kapás Boglárka 800 méter gyorson és a női 4x200 méteres gyorsváltó.

Eredmények:
férfi 200 m hát, Európa-bajnok:
Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:56.02 perc
2. Christian Diener (Németország) 1:57.16
3. BALOG GÁBOR 1:57.42
4. BERNEK PÉTER 1:57.47

Cseh László ezüstérmes 100 méter pillangón

Cseh László ezüstérmet nyert 100 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A Kőbánya SC versenyzője második medálját gyűjtötte be a német fővárosban, ugyanis korábban győzött 200 méter vegyesen.

A szám olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmese, aki a pénteki elődöntő után szétúszásra kényszerült a finálés szereplésért a francia Mehdy Metellával, lassan kezdett, csak nyolcadikként fordult, de aztán szédületes hajrával a második helyre jött fel 51.89 másodperces idejével.

Cseh László a 100 méteres pillangóúszás ezüstérmével   MTI Fotó: Kovács Anikó

"Azt hittem, hogy a jó rajt után kellőképpen gyors is vagyok, aztán kiderült, hogy nem így van, de a második ötvennel, s a hajrával elégedett vagyok" - nyilatkozta az MTI-nek Cseh László. "A nyolcas pálya jó volt, viszont nyilvánvalóan többet kell gyakorolnom ezt a számot is év közben, hogy meglegyen a kellő tapasztalat itt is."

Eredmények:
férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.38 másodperc
2. CSEH LÁSZLÓ 51.89
3. Pavel Szankovics (Fehéroroszország) 51.92

Kozma és Takács sem jutott döntőbe 50 méter gyorson

Kozma Dominik és Takács Krisztián sem jutott tovább az 50 méter gyors szombati elődöntőjéből a berlini Európa-bajnokságon.

A Kőbánya SC 23 éves versenyzője, Kozma az első futamban 22.35 másodperccel hetedik lett, míg Takács a másodikban 22.25 másodperccel ötödikként ért célba. Előbbi két századot rontott a délelőtti előfutamban elért eredményéhez képest, utóbbi 16 századot javított, de ez is kevésnek bizonyult, ugyanis a nyolcfős fináléhoz 22.15 másodperces időre lett volna szükség.

Takács összesítésben végül 11., Kozma pedig 13. helyen zárt.

Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter gyorson

Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A Vasas háromszoros világbajnoka ezzel teljessé tette medálgyűjteményét a német fővárosban, ugyanis korábban győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, tovább harmadik lett a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

Hosszú jól kezdett, sokáig vezetett, de az utolsó 70-80 méteren az olasz Federica Pellegrini elhúzott tőle, így végül másodikként csapott célba 1:56.69 perces idejével, amivel mindössze 39 századdal maradt el idén májusban úszott országos csúcsától.

Hosszú Katinka, a 200 méteres gyorsúszás ezüstérmese MTI Fotó: Kovács Anikó

"Pici csalódást éreztem az ezüst miatt, de aztán ráébredtem, hogy soha nem úsztam döntőt nagy bajnokságon ebben a számban. Meg hát az a Pellegrini győzött, aki mégiscsak a világcsúcstartó, szóval megnyugodtam, s úgy ítélem most már meg, hogy erre a második helyre büszke lehetek" - értékelt Hosszú.

Eredmények:
női 200 m gyors, Európa-bajnok:
Federica Pellegrini (Olaszország) 1:56.01 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 1:56.69
3. Femke Heemskerk (Hollandia) 1:56.81

Kapás Boglárka ezüstérmes lett 1500 méter gyorson

Kapás Boglárka ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A 21 éves magyar versenyző harmadik medálját gyűjtette be a német fővárosban, ugyanis korábban harmadik lett 800 méter gyorson és a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

A BVSC úszója a verseny elején a középmezőnyben haladt, de féltávnál már harmadik volt. Nem sokkal később megelőzte, majd messze le is hagyta az olasz Martina Rita Caramignolit, de a spanyol Mireia Belmonte Garciát nem volt esélye utolérni, így simán második lett 16:03.04 perces idejével, amivel mindössze 46 századdal maradt el a tavalyi világbajnokságon úszott országos csúcsától.

Kapás Boglárka az 1500 méteres gyorsúszás ezüstérmével MTI Fotó: Kovács Anikó

"Éremért jöttem, még az arany is felsejlett, de a spanyol lány erősebb volt" - mondta az MTI-nek Kapás. "Tudatosan kezdtem a szokásosnál lassabban, úgy épült fel a taktikám, hogy fokozatosan gyorsítok, s amíg lehet, az elején tartalékolok, hogy minél tovább kitartson az erőm".

Eredmények:
női 1500 m gyors, Európa-bajnok:
1. Mireia Belmonte (Spanyolország) 15:57.29 perc
2. Kapás Boglárka 16:03.04
3. Martina Caramignoli (Olaszország) 16:05.98

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!