Sportvilág

2013.05.18. 11:35

Gyurátz Réka világcsúcsot ért el

Gyurátz Réka a világ legjobb eredményét érte el a szombati válogatóversenyen lány kalapácsvetésben. A Dobó SE versenyzőjének új rekordja 73,44 méter.

Horváth Erika

A szakembereket nem érhette váratlanul a hír, hiszen a Dobó SE két ifjúsági világbajnokságra aspiráló kalapácsvetőlánya már jó ideje kisajátította a korosztály világranglistájának első két helyét. Gyurátz Réka és Völgyi Helga – Németh Zsolt és Németh László tanítványai - egymást váltotta az élen, legutóbb, április 24-én Helga került az első helyre 72,42 méteres országos csúcsával (az U18-as lányok 3 kilós szerrel dobnak).

Tegnap kezdődött a három állomásból álló válogatóverseny-sorozat az ifjúsági lányok között, mert hárman pályáznak az idei, július 7-14. között Donyeckben rendezendő korosztályos világbajnokság két magyar indulási helyére (a veszprémi Bácskay Zsófia a világranglistán 71,76 méterrel a harmadik.) Zsófi nem indult el a versenyen, de a Dobó SE két nagy reménysége igen. Ezúttal Rékának jött ki jobban a lépés, 73,44 méterre repült a kalapácsa, 11 centivel messzebbre, mint 2008-ban a szlovén Barbara Spilernek – öt évet élt a 73,33 méteres világcsúcs.



Természetszerűen így az országos rekord is Gyurátz Rékáé lett – több mint egy méterrel nagyobb, mint eddigi legjobbja. De a „régi” rekorder, Völgyi Helga is nagyszerűen teljesített, hiszen csak 9 centivel dobott kisebbet az egyéni csúcsánál – 72,33 métert ért el. - Nagyon jó nap volt ma. Jó a pálya, sütött a nap, meleg volt. Valójában az edzések alapján számítottunk a kiugró eredményre – mondta Gyurátz Réka, aki május 31-én tölti be a 17. évét.

– 68, 70, 71 méteres dobások után utolsóra értem el a 73,44-ot. De nem szabad ezzel megelégednem, hiszen a következő két hétvégén is lesz egy-egy válogatóverseny. Nem szeretnék lecsúszni a vb-ről. A három versenyből a versenyzők két legjobb eredményét összeadják, ez adja a válogató végeredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!