Sport

2017.05.04. 19:55

Viaskodtak egymással, de két győztese volt a meccsnek: magyarok és a székelyek

Dunaújváros - A címben említett mondatot Zombori Istvántól, a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagjától hallottuk a Magyarország - Székelyföld hétfői hokigálán. Személyében új hívet szerzett magának ez a nagyszerű sportág.

Balogh Tamás

Miként érezte magát Dunaújvárosban ezen az ünnepségen - tettük fel neki a kérdést.

- Nekem ez volt életem első jégkorong mérkőzése. A magyarok és a székelyek között ez csodálatos játék, egy baráti találkozó volt. Az egyik nyert, a másik győzött. Látva azt, hogy mennyire örültek egymásnak, elmondhatom, megérte eljönni. A nézőtérről a közönség között élveztem a meccset, jó volt a hangulata és ez a magasztos érzés átjött oda is. Szerintem itt sok ezer szív dobbant együtt.

A dunaújvárosi jégkorong gála méltó volt magyarságunkhoz és székelységünkhöz. A kölcsönös tisztelet jegyében zajlott

Vitéz Hompoth Zoltán, a Magyarok Világszövetségének másik elnökségi tagjának nálunk is vannak barátai. A két szembenálló csapat vajon ellenfél volt - vetettük fel neki. - Nem! Testvérek voltak, ahogy Hunor és Magor is. Én úgy láttam, hogy a tanítvány legyőzte a tanítót, hiszen a jégkorongot a székelyek honosították meg az anyaországban. Viaskodtak egymással, de két győztese volt a meccsnek, a magyarok és a székelyek. Székelyföldön, Karcfalván voltam először jégkorong meccsen, majd utána Csíkszeredán, amikor az ottaniak a bukaresti csapatot fogadták. Az egészen más hangulatú volt. Itt mindenki együtt örült, akármelyik kapuba is ment a korong. Gyergyóditrói származású székely-magyar vagyok, de ide is haza jöttem, mert itt is vannak barátaim. Csodálatos hangulatban telt el az egész rendezvény.

Kiváló vendéglátók vagytok! - ezzel a megállapítással kezdte Oláh István, a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei térségének elnöke, majd a következőket mondta:

- Székely ember vagyok, negyvenhárom éve élek Egerben, ahol otthonra találtam a feleségem mellett. Előtte Brassóban és Sepsiszentgyörgyon laktam. Gyerekkoromban a katolikus gimnáziumban űztem ezt a sportot. A közönséggel együtt élveztem ezt a mérkőzést. Kiváló vendéglátók a dunaújvárosiak. A Magyarok Világszövetségének elnökségével együtt külön készültünk erre az alkalomra.

A kölcsönös tisztelet jegyében zajlott a gála - ezzel jellemezte az eseményt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

- A székely-magyar testvériségnek ez volt az eleven megtestesülése, mert egymás nélkül nem élhetnek. Én, mint az első mérkőzéseknek a védnöke, tanúsíthatom, nagyszerű hangulatban telt a rendezvény. Méltó volt magyarságunkhoz és székelységünkhöz. A kölcsönös tisztelet jegyében zajlott. A sport ehhez jó eszköz, mondhatnám, nélkülönözhetetlen és ami a legfontosabb, hogy példamutató. Ameddig székely és magyar él, bízhatunk a folytatásban. Az egyesülésünket másképp is elő kell mozdítanunk, mert Trianon nem tarthat örökké!







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!