Sport

2017.08.10. 18:16

Három újvárosi a masters világbajnokságon: Szórakozni jöttek, no meg minden meccset megnyerni!

BUDAPEST Csütörtöki újabb, nem is akármilyen izgalmak után megszerzett győzelmével még harcban van az aranyéremért a masters világbajnokság vízilabdatornáján a 30+ korosztályban szereplő Budakalászi SC női alakulata, amelyet három dunaújvárosi kiválóság is erősít.

Gallai Péter

Aki ulibuli sörmeccsekre számít a profiknak rendezett vb után rajtolt masters vizes világbajnokságon, nagyot téved.A hangulat és a körítés olyan, mintha egy nagy dzsemborin lenne az ember, a világ minden pontjáról érkezett korábbi és jelenlegi ellenfelek, vagy csapattársak söröznek jókedvűen egymással a margitszigeti Hajós uszodában, a sportág bölcsőjében és ikonikus helyén. Már csak a tábortűz és a szalonna hiányzik, hogy teljes legyen az idill...Aztán a kép rögvest megváltozik, amikor kortól függetlenül a fiatal(os), vagy éppen örökifjú hölgyek és urak beugranak a medencékbe. Ugyanis mindenkiből egyből előjön a versenyszellem és a győzni akarás, legyen szó a pólótorna harminc, vagy éppen nyolcvanéves részvevőjéről. Így volt ez csütörtökön a női 30+ korosztály csoportmeccsén, amikor a dunaújvárosi klasszisokkal megerősített Budakalász az orosz Kirishit győzte le óriási csatában, telt ház előtt.

A "nagy" vb tumultusa után kicsit furcsa volt a Duna Aréna környéke csütörtökön délelőtt, olyan balatoni utószezon érzése volt az embernek, midőn leparkolt az oly sok kedves és szép emléket idéző épület mellett. Persze a hőmérséklet a nyár legjavát idézte, s mint később kiderült, forró pillanatok akadtak bőven a margitszigeti uszodakomplexum medencéiben is. Ahol egyébként teljes teltház volt, mindegyikben játszottak csapatok, ami nem is csoda, hiszen közel ezerhatszázan neveztek csak a pólótornára a világ minden pontjáról. Akiknek nem volt jelenésük, azok vígan szurkoltak, vagy éppen "levezetésként" egy-egy hűs sör mellett nagy nevetések közepette beszélték meg a történteket.

Csütörtökön hatalmas izgalmak után ismét nyert a masters világbajnokság vízilabdatornáján a Hajós uszodában a honi női szakág klasszisait felvonultató Budakalász együttese, amelyet három dunaújvárosi kiválóság, Brávik Fruzsina (balra), Zsámbok Lili és Kis-Primász Ágnes is erősít. A lányok telt ház előtt játszottak, a szurkolásba alaposan besegített Fruzsina két unokahúga, Mara és Mandula, valamint Lili és Ágnes kisfia, Boldizsár és Benedek is Fotó: Gallai Péter

A délelőtti időpont ellenére szurkolók is érkeztek szép számmal, többek között Koszi Ferenc, a dunaújvárosi vízilabda klub elnöke is eljött a Budakalászi SC orosz Kirishi elleni találkozójára, amit a 30+ korosztályban rendeztek meg. Az okot nem is kellett kérdezni, hiszen a világ- és Európa-bajnok játékosokkal teletűzdelt csapatban szerepel a DFVE szakosztályvezetője, Kis-Primász Ágnes, a csapat korábbi, meghatározó játékosai közül pedig Zsámbok Lili és Brávik Fruzsina.

A Budakalászi SC színeiben szerepelnek korábbi legjobbjaink, akik négy meccs után még veretlenek csoportjukban

Fotó: masters.fina-budapest2017.com

- Már csak miattuk egy meccsre mindenképpen el kellett, hogy jöjjek, és pont ma érek rá. Fontos, hogy a mi lányaink, akik kiváló játékosok voltak fiatalabb korukban, egy ilyen rendezvényen is megmutathatják, mit is tudnak. Büszke vagyok rájuk. Arról nem is beszélve, hogy azon a helyszínen szerepelhetnek, ahol két hete a világ jelenleg legjobbjai mérkőztek. Egyébként a masters vb a példamutatásról is szól, hiszen vannak ötven-, hatvan-, vagy akár hetvenéves játékosok, akik ennyi idősen a sport fontosságára és szeretetére hívják fel a figyelmet szereplésükkel - mondta lapunknak.

- Az oroszok egy nap pihenő után jönnek, mi meg négy nap alatt a negyedik meccsre készülünk, hát ilyen terhelésem még fénykoromban sem volt, talán legutóbb juniorként - mondta a meccs előtt mosolyogva Kis-Primász Ágnes. Aztán ebből semmi nem látszott a meccs elején, mert Györe Lajos szakvezető csapata 4-0-ás kezdéssel állva hagyta az oroszokat, a korábbi mester egyébként a teljesen megtelt lelátóra utalva viccesen azt mondta, az Európa-bajnokságot kivéve egykoron ennyi néző előtt nem pólóztak a lányok.

A folytatásban nem csak a tikkasztó meleg miatt izzadhattak a lányokért szorító családtagok és szurkolók - akik között felfedeztük Nagy Tímea olimpiai bajnok vívónkat, vagy a válogatottságtól a vb után búcsúzott vízilabdázót Takács Orsolyát is -, ugyanis az óriási vehemenciával irányító és üvöltő orosz edző csapata egyenlíteni tudott a második negyed végére. A záró etap olyan izgalmakat és küzdelmet hozott, hogy elment volna a "rendes" vb bármelyik meccsének is, számtalan kiállítással, paprikás hangulattal és az orosz edző piros lapjával, aki dühében behajított egy labdát a medencébe. A végén 10-9-es magyar siker született, Ági és Fruzsi egy-egy gólt szerzett.

Koszi Ferenc, a dunaújvárosi klub elnöke is eljött szurkolni

A csapatnak ez volt a harmadik győzelme, egy döntetlen mellett, így továbbra is harcban van az első helyért.

- Tudtuk, hogy az oroszok nagyon erősek, jó újra ilyen kiélezett meccseket játszani, de a többiek nevében is mondhatom, jól fog jönni a pénteki pihenőnap. Nagyon örülünk, hogy még mindig veretlenek vagyunk. Mindenki elmondja, ugyan szórakozni jöttünk ide, de csak sportemberek vagyunk, akik mindig győzni akarnak - fogalmazott Kis-Primász Ágnes, majd Zsámbok Lili tréfásan hozzátette, hogy azért még elég "kocka" a labda mindenkinek. - Az ember a régi beidegződéseket nem felejti el, maximum nem tudja úgy megcsinálni, mint fénykorában. Nos, ezt mi lelkesedéssel próbáljuk pótolni, és mindenki igyekszik nagyon komolyan venni a játékot. Megteszünk egymásért mindent. Már szerdán is tele volt a lelátó, fantasztikus a hangulat, elképesztően jó érzés, a helyszín pedig csodálatos. Mondhatom azt, ez a szereplés nem várt ajándék számomra, hiszen felnőttválogatottként nem adatott meg nekem - tette hozzá.

Lili csillogó szemekkel jegyezte meg, csodálatos érzés, hogy kisfia, Boldizsár is a helyszínen szurkol neki, s kihallja, amikor ő buzdítja az együttest. - Szerencsére nagyon humánus drukker, ha valami nem sikerül, akkor megsimogat, megpuszilgat, hogy ne legyek szomorú, ha nyerünk, akkor meg boldogok vagyunk.

Lili és Ági kisfia, Boldizsár és Benedek még az M4 Sportnak is nyilatkozott Fotók: Gallai Péter

Ágnes számára az is nagy dolog és büszkeség, hogy megadatott: Benedek fia láthatja anyukáját játszani, aki már emlékezni is fog erre az élményre. Bár kiderült, a fiatalúr kissé szőrös szívű, miután az angoloknak csak tizennyolc gólt dobtak és nem húszat, ezért otthonra öt büntető fekvőtámaszt írt elő.

Brávik Fruzsina azzal kezdte, hogy sikerült meglepni az oroszokat, azután elfogyott az oxigén, és elkezdtek kicsit verekedni. - Alaposan elfáradtam, de nagyon jó meccs volt, örülök, hogy ilyen sokan kijöttek, annyira lehetett hallani a buzdítást. Ha tegnap nem is úgy feküdtünk le, hogy ezen a találkozón izgultunk, de a kezdő sípszó után itt szó nincs komolytalanságról.

- Itthon vagyunk, már csak ezért is minden találkozón nyerni akarunk, meg persze a végén is. A hátralévő két meccsen a látottak alapján győznünk kell, remélem az amerikai csapat, amellyel döntetlent játszottunk, nem kerül elénk a végére. Nagyon sok gyerek kilátogatott az uszodába, bízom benne, kicsit nekik is kedvet is csinálunk a vízilabdához - zárta gondolatait a DH-nak.

Csaknem tízezer versenyző nevezett

Összesen 9404 versenyző, köztük 756 magyar regisztrált a hétfőn megkezdődött és augusztus 20-ig tartó magyarországi masters vizes világbajnokságra.

A szervezők tájékoztatása szerint a legtöbben, szám szerint 6521-en úszásban indulnak, vízilabdázók 1595-en, nyíltvízi úszók 1240-en, szinkronúszók 520-en, valamint műugrók 322-en vannak a résztvevők között.

A magyaroknál is az úszók tábora a legnépesebb (396 fő), őket a vízilabdázók (238), a hosszútávúszók (135), a szinkronúszók (30) és a műugrók követik (25).

A teljes mezőny legidősebb versenyzője az 1920-ban született magyar úszó, Bánki Horváth Béla, aki december 20-án lesz 97 esztendős. Sportágában ő az egyetlen induló a 95-99 éves korosztályban.

A nőknél is egy úszó a legkorosabb, az amerikai Maurine Emilie Kornfeld 1921-ben látta meg a napvilágot, és november 27-én lesz 96 esztendős.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!