Sport

2017.06.07. 18:00

A negyedik hely érték - A modern kézilabda legfontosabb eleme a védekezés

Dunaújváros - Komoly mérkőzések sorozatából álló folyamatnak nevezhetjük a nemrég befejezett első osztályú női kézilabda-bajnokságot.

Jankó Árpád

A D. Kohász megszerezte a negyedik helyet a Győri Audi ETO, a Ferencváros és a szintén sok légióssal felálló Érd mögött. 37 pont, 18 győzelem, 1 döntetlen és 7 vereség a csapat mérlege. A legtöbb vesztett mérkőzést a két tabellát vezető, BL-szintű csapattól, a klasszisokkal felálló Érd gárdájától szenvedte el a Kohász. Még két elvesztett játék, amelyek azért fájnak: Vácott és Debrecenben. Viszont május 5-én, az FTC elleni győzelem (33-24) sokáig emlékezetes marad. Az apró részleteket elhagyva megállapíthatjuk, hogy a Kohász jól teljesített, az eredménnyel elégedettek lehetünk. Így látja ezt György László, a csapat vezetőedzője is.

- Valóban elégedett vagyok a helyezéssel és a csapat teljesítményével. Sokat dolgoztunk ezért a negyedik helyért csapatként és egyénileg is. Persze kellett (és kell is) fejlődni a játékban, az edzésmunkában, a hozzáállásban, hogy profi játékos módjára mindenki "építse fel" magát a legjobb teljesítmény érdekében. Tudom, ez nem könnyű feladat, de nem elég a napi két edzés, hanem a sportolásra szánt életszakaszát erre rá kell szánni. Ha már az elégedettségről szóltam, most nagyon fontos elmondanom, hogy hálásan köszönöm a támogatást mindazoknak, akik segítették a munkámat. Főleg akkor, amikor átvettem a csapatot.

Az őszi sorozat utolsó mérkőzésén, már a Mosonmagyaróvár ellen György László dirigálta a csapatot. Azaz átvette a gárdát Zdravko Zovko edzőtől...

- Ez a váltás tervezett volt a bajnokság végére. De menet közben történt meg. El kell mondanom, hogy a legnagyobb egyetértéssel, korrekten zajlott ez le. Zdravko Zovko nagyszerű szakember, akinek egy EHF Kupát is köszönhetünk. A későbbiekben is mindenben segített engem. Nagyon kevés ember van, aki ilyen alázattal tud viselkedni, egy csapat érdekében. Köszönet jár a munkájáért.

Ott hagytuk abba, hogy átvette a csapatot...

- Nem is könnyedén. Tudomásul kellett vennem, hogy egy személyben már én vagyok a felelős mindenért. Az edzőváltás mindig átalakítja a csapatot is. A játékos újat vár, és önmaga is megváltozik. Pozitív impulzusokat kapnak, ők is többet akarnak nyújtani. És ha ehhez tudatos, jól szervezett edzésmunka párosul, akkor ebből lehet építkezni.

Ez így igaz. A változást mi is láttuk a nézőtérről. Nagyobb sebességgel játszottunk...

- Több dolgot is tisztáztam a játékosokkal. Azt is, hogy milyen legyen a védekezés, a támadó játék, a lerohanás, a visszarendeződés. Mindenki megtanulta a feladatát, de előtte nekem meg kellett találnom a személyeknek a legjobban illő játékstílust, játékelemet, hogy azt lehessen beépíteni a csapatjátékba. Vagyis a feladatra kellett koncentrálni mindenkinek nem kilencven, hanem száz százalékban. És ez az edzésekre is igaz. Valóban gyorsítottunk a játékban, és végig koncentráltunk a védekezésre. Egyébként ez a modern kézilabda lényege mindenhol.

Mi úgy tapasztaltuk kívülről, hogy a csapat átnevelése egészen simán ment. Így volt valóban?

- Szó sincs róla. Voltak viharos időszakok, kemény nézeteltérések is. De állítom: a csapat életében ilyenekre szükség van. A konfliktusok is kellenek a csapattá váláshoz. Természetesen az örömteli megállapításokat sem szabad elfelejteni. A teljesség igénye nélkül: Klujber Katrin fejlődése látványos, Csapó Kyra kapus a szükségből lépett előre, nagyszerűen helyt állt. De mindenkinek voltak jó periódusai: Kovács Anna gólképessége, Szalai Babett, Cifra Anita, Rácz-Vincze Melinda játéka, amivel megmentettek egy-egy mérkőzést, átlökték a játékunkat a holtponton... Ez így helyes, hiszen a játékos egy fogaskerék a gépezetben, ahol nagyon is kívánatos a hiba nélküli teljesítmény. És ki ne felejtsem a Fradi elleni parádés győzelmünket sem.

Következik egy hosszabb pihenő, majd újabb célokért, tervek megvalósításáért fog dolgozni György László vezetőedző és csapata...

- A célok határozzák meg a munkát. Reális elképzeléseket kell megvalósítani, és ezért meg kell küzdeni. Most csak egy feladatot említek meg. A védekezést még jobban meg kell erősíteni, mégpedig több variációban. A jelenlegi keret erre kevésbé alkalmas.

Ennyi most elég a munkából. A megérdemelt pihenés következik július 17-éig.

- A pihenés közben azért lesznek továbbképzések, előadások. De valóban most alaposan nekilátok a kerti munkának. És természetesen figyelem továbbra is a feketerigók füttyös életét, ahogyan kirángatják a kukacot a földből, és gyönyörködöm a pázsit, a virágok, a bokrok, a fák szépségében. Ez engem kikapcsol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!