Sport

2017.05.23. 17:20

Selmeci Levente: "Mintagyerek azért nem vagyok!"

DUNAÚJVÁROS Selmeci Levente 16 éves fiatalember. A Rosti középiskola tizedikes diákja. Nem mondja magáról, hogy eminens tanuló,s azt sem, hogy a Dunaferr SE fantasztikus ifi sportolója. Azt viszont tartja, hogy szorgalmas és következetes. Mi azt is, hogy tehetséges. Legutóbbi nagy dobása az iskolai úszó-világbajnokságon elért arany-, ezüst- és bronzérem. Példaképe: Michael Phelps.

Balogh Tamás

Mi tartozik az érdeklődési körödbe?

- Legfőképp a sport, azon belül az úszás, és a digitális játékok. A fiataloknak, akik szeretik a versenyzést és az erejüket összemérni valakivel, azoknak megnyílik ez a világ. Nem a harcos játékokat kedvelem, abban a szférában is sportoló vagyok. A kedvenceim is, akárcsak a real time -ban az amerikai foci és a kosárlabda. Amikor lehet, játszom mindkettőt, de a lehetőségekhez képest óvatosan, hogy a sérülést elkerüljem, mert azzal nagy árat fizetnék.

Lássuk egy hétköznapi sportos napirendedet!

- Öt óra körül kelek, fél hétre jövök a reggeli (kétórás) edzésre. Általában öt-hat kilométert úszunk, de előfordul, hogy hét-nyolc lesz belőle. Szerencsére ez nem gyakori! Utána következik az iskola. Amikor ott végeztem, megebédelek, és kettőkor jövök vissza a délutáni edzésre. Ilyenkor először a kondira koncentrálunk, de a végén a medence következik. Egy ilyen tréning után már nagyon soknak tűnik a táv, ami rám vár, de mese nincs: mindegyiket rendesen meg kell csinálni, hogy fejlődést érjünk el.

Selmeci Levente tudatosan dolgozik minden nap azért, hogy egyre jobb időket és ezzel eredményeket érjen el Fotó: Balogh Tamás

Az életviteled hasonlít az amerikai riválisokéhoz?

- Az egyik válogatott sportoló társamtól hallottam, aki volt kint Amerikában, hogy nekik reggel nincs edzésük, mert iskolába járnak. Az edzést délután pótolják be.

Kell figyelned az étkezésre?

- Természetesen, hiszen a plusz súly fölszedése időveszteséget okoz. Emellett nagyon fontos a helyes étrend betartása is, mert, ha elrontod a szervezetedet, az meglátszik a teljesítményeden is. Az italfogyasztással is vigyázni kell. Kólát, cukros italokat ritkán fogyasztok, esetleg valamilyen baráti összejövetelen vagy ha moziba megyünk. Havonta talán egyszer fordulhat elő, mert hétvégenként versenyek vannak, és vagy nincs erőm elmenni, vagy a családdal töltöm az időmet.

A moziban milyen filmeket választasz?

- A barátaim szívesen rávennének a horrorra is, de én inkább az akciófilmekért, a vígjátékokért és a fantasztikus filmekért vagyok oda. A Marvell univerzum is rendesen letud kötni.

És a zene?

- Nagyjából az összes jókedvű, táncolható zenét szeretem, szinte mindenevő vagyok benne. A heavy metal viszont nem az én világom.

Így első ránézésre szinte mintagyerek vagy.

- Az azért nem vagyok. Én is szívesen vagyok a barátaimmal, de normálisan végig tudjuk vinni az estéket. Az ivás és a cigi az én életemből nagyon ki van zárva. A családomra sem jellemzőek ezek a dolgok. Emellett környezettudatos embernek is tartom magamat.

A világbajnokságon versenytársaid között voltak amatőrök is?

- Ők és a nemzeti válogatottak tagjai külön versenyeztek. A fő számomban a vegyesen nem volt igazi riválisom, azt megnyertem. Pillangóban nagyot csatáztam egy török versenyzővel, aki vegyesen is második lett.

Mik a következő időszakban a céljaid?

- A saját korosztályomban, és a 99 -esben nagyon sok kiemelkedő tehetség található. Szerencsére a közelmúltban bekerültem a válogatott keretébe. Ebben az évben rendezik meg az ifjúsági Eb-t és a vb-t is, és most az ifi Eb szintet szerettem volna elérni, ami nem sikerült, így oda nem tudok most kijutni. Egy másik feladat a ma kezdődő ifi országos bajnokságon való sikeres részvétel. A mostani eredményem megfelelőnek számít, de a jövőben ettől sokkal jobb időket kell úsznom. Van olyan nap, hogy nincs nagy kedvem az edzéshez, de olyan nincs, hogy ne csinálnám meg a munkámat. Szót kell fogadjak a Józsi bácsinak (Kovács József a klub és az ő edzője). Csak a reggeli érkezés időpontja körül vannak köztünk feszültségek, de a munka többi részében minden rendben.

A Dunaferr SE küldöttsége szerdától Hódmezővásárhelyen, az ifjúsági országos bajnokságon szerepel, a dunaújvárosi küldöttség tagja Selmeci Levente is. Rajta kívül Dort Bence, Dort Balázs, Fekete Dóra, Horváth Evelin, Kállai Botond, Lack Bianka, valamint Weiter Dávid áll rajthoz a nevezési lista alapján.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!