Sport

2017.04.03. 19:10

Kovács Zsófia brillírozott a szerbajnokságon

Kovács Zsófia a katari világkupát és a mostani hét végi országos szerbajnokságot is az Európa-bajnokságra való felkészülésre használta fel. És még visszavan a Matolay Emlékverseny.

Jankó Árpád

Vagyis a régi, az új gyakorlatok csiszolása, a biztonságos előadásra koncentrálás volt a legfontosabb feladat. A tornászok az Európa-bajnokságra, az április 19-én megrendezendő viadalra készülnek. Ennek érdekessége, hogy nem lesz csapatverseny, tehát a finálékba kerülés, a nemzetközi szintek elérése a döntő szempont már a verseny előtt, a felkészüléskor is.

Draskóczy Imre, a női szövetségi kapitány az országos szerbajnokság után a látottak alapján a négyes csapatba három szereplőt már kijelölt. Tehát részt vesz a kolozsvári Európa-bajnokságon Kovács Zsófia, Böczögő Dorina és Dévai Boglárka. A negyedik induló lehet a dunaújvárosi Jakab Noémi vagy Al-Saltty Dália. A döntés majd a Kiskunfélegyházán megrendezendő Matolay Emlékversenyen bemutatott gyakorlatok (mind a négy szeren) minősége alapján születik meg. Ez a verseny április 8-9-én lesz Kiskunfélegyházán. Kovács Zsófia, a dunaújvárosi olimpikon az országos szerbajnokságon felemás korláton és gerendán is aranyérmet szerzett, ugrásban pedig második lett.

Zsófia két aranyérmet és egy ezüstöt nyert a szerbajnokságon
Fotó: Zsedrovits Enikő

A csapatba bekerült Dévai Boglárka szombathelyi tornász az országos szerbajnokságon az ugrás számot nyerte meg. Jakab Noémi pedig második lett a felemáskorlát versenyen Kovács Zsófia mögött. Böczögő Dorina tulajdonképpen versenyt fut az idővel, mivel gyulladásos betegségből lábadozik. Tehát neki meg kell gyógyulnia az Európa-bajnokság kezdetéig. Szombathelyen a talajgyakorlatot megnyerte Al-Salty Dália előtt. A szövetségi kapitány szerint kialakulhat egy nagyon kedvező helyzet ugrásban, amikor két finálénk is lehet. Böczögő Dorina saját helyzetét a következőképpen látja: - Betegséggel küszködtem az elmúlt időben, gyulladás van a szervezetemben. Fájt a lábam, a vállam. De már tudok edzeni. Talajon végig próbáltam készülni. Egy leépített gyakorlatot mutattam be, de új összekötő volt benne. Ez azért volt fontos, hogy lássák a bírók. Egy ritmikus gimnasztika koreográfus rakta össze a mozdulatsort. Az eddigiekkel elégedett vagyok, bár hiányzott egy gimnasztikám, amit egy kicsit sajnálok. Örülök, hogy meg tudtam védeni a bajnoki címemet ebben a számban, bár nem ez volt a cél, hanem az, hogy versenyezzek.

Kovács Zsófia a kitűnő szereplése ellenére nagyon kritikus volt önmagához.

- A felemás korláton első lettem. de igazából nem úgy sikerült a gyakorlatom, ahogy szerettem volna, ugyanis nem fogadtak el különböző kötéseket, más hiba nem volt. Remélem, hogy a következő versenyen jobban fog sikerülni. Az ugrásom jó lett, az első könnyített volt, nem azt ugrottam, mint kint Dohában a világkupán, viszont a második ugrásomat megugrottam. Mind a kettő szépen sikerült.

(Ezek után vasárnap szerezte meg az aranyérmet Kovács Zsófia gerendán, talajon pihent.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!