Sport

2016.12.05. 19:20

Mozdulj diák DSE! - Önmagukat is felülmúlták

Dunaújváros - A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) országos tornaversenyét szombaton és vasárnap Dunaújvárosban, a Dunaferr SE tornacsarnokában rendezték meg. S hogy miért itt, azt Hajdu László szakágvezetőtől tudtuk meg.

Jankó Árpád

- Mivel a Bp. Honvéd a női szakágat megszüntette, megszabadult a női tornaszereitől is. Így rendkívül hálásak vagyunk a Dunaferr SE tornaszakosztályának, hogy itt rendezhettük meg a kétnapos versenyt. Szövetségünk tagja Salamonné Szabó Éva, aki a dunaújvárosi Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa és a Mozdulj diák DSE! egyesületben is dolgozik, óriási munkát végzett a szervezésben. Ez alatt a két nap alatt minden rendben volt, a szállás, étkezés, és természetesen a kétnapos viadal is. Nagyon köszönünk mindent - nyilatkozta.

A sérült gyerekek, fiatalok, felnőttek évente két tornaversenyen indulnak: az őszi-téli és a tavaszi viadalon. Most huszonhat fiú, lány tornázott, a dunaújvárosi Móra iskola tanulói, Irmák SE, Darvastó, Csobánka, Bp. Sopi iskola versenyzői.

A dunaújvárosi tornacsarnokban sorakozott fel szombaton huszonkilenc fiú és lány, hogy bemutassa tudását, ügyességét a tornaszereknél az országos versenyen.

Salamonné Szabó Éva tájékoztatójából ismertük meg a verseny lényegét.

- Az elsődleges szempontunk az, hogy az értelmileg, a tanulásban akadályozottak önmagukhoz képest produkáljanak minél jobban. Három kategória van. Az A csoportban (könnyített szereken, csak a torna alapelemeinek, az alapoknak a végrehajtása.) Az I. szintű csoport már nehezebb, a II. pedig még nehezebb gyakorlatokat mutat be. A lányoknál gerenda, ugrás, felemás korlát, talaj, a fiúknál talaj, gyűrű, ugrás, lólengés, párhuzamos korlát, nyújtó szerepelt a műsorban kisgyerektől, felnőttekig.

Az Amerikából származó mozgalom ma már sokakat megmozgat. Európai játék, világjáték (Speciális Olimpia Szövetség) ad lehetőséget arra, hogy határainkon kívül is versenyezhessenek a legjobbak, és szerezzenek sok-sok érmet az indulók.

A verseny egy részét megtekintve (két dunaújvárosi edző, Halász Tibor és Nyíri Patrik is közreműködött a pontozásnál) érdekes, megható, a néző számára örömteli, izgalmas gyakorlatokat láthattunk. Nagy élményt jelentett például, ahogy egy fiatalember az iskolapadon lassan, koncentrálva, kezével egyensúlyozva végiglépegetett, majd a végén még egyszer összpontosítva leugrott a padról (30 centire a talajtól). És az a boldogság az arcán! Odaszaladt a közel állókhoz, kezet fogott és bemutatkozott mindenkinek. Ez hihetetlenül szép, emberi (sportemberi) magatartás és az öröm kifejezése volt.

Salamonné Szabó Éva, aki kiváló főrendezője volt a kétnapos sporteseménynek

A dunaújvárosi szervezőknek nagy-nagy köszönet jár azért, hogy két napon minden kifogástalanul működött a vendégek megelégedettségére (ők nyilatkozták így). De még sokan tettek azért, hogy ezeknek a sérült fiataloknak maradandó élményt jelentsen ez a viadal.

A Dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal minden versenyzőnek ajándékcsomagot adott. Sztankovics László képviselő is szólt a versenyzőkhöz, és ő adta át a díjakat az eredményhirdetésen. A Dunaferr SE fiatal tornászai színvonalas bemutatót tartottak a vendégeknek. A Colosseum Sport és a Zeusport is különdíjat ajánlott fel a tornászoknak.

A versenyen kilenc dunaújvárosi vett részt. Közülük hárman, Juhász Nikolett, Juhász Benjámin és Soós Richárd minden szeren és az összetettben is aranyérmet szereztek. Rajtuk kívül Dénes Gergő, Trencsényi Brendon, Nagy Dominik, Latinovics Lívia, Tercsi Barbara és Lieber Nikolett összesen két arany-, tizenkét ezüst- és tizenegy bronzéremmel gazdagították a Mozdulj Diák DSE éremgyűjteményét.

Nagy siker volt. Mi tartozunk köszönettel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!