Sport

2015.10.15. 15:54

Zdravko Zovko a mérkőzések megtekintését követően javítja a hibákat

Dunaújváros - Nincs könnyű helyzetben, a Dunaújvárosi Kohász női kézilabdacsapatának új mestere, a horvát Zdravko Zovko. Bár a mostanihoz hasonló helyzetben már többször is volt a hatvan éves szakvezető.

Jankó Árpád

- Ez a szituáció valóban nem kellemes, hiszen a csapatot nem a bajnokság előtt vettem át. Október 25-én máris egy komoly derbi következik a rivális Siófok ellen, én pedig csak néhány napja dolgozom a dunaújvárosi lányokkal. Mit lehet ilyenkor tenni? Gyorsaságot fejleszteni? A stabil védekezést begyakorolni? Egyelőre a védekezésünk formáját még nem döntöttem el. Ami azonban a csapat eddigi mérkőzéseit látva számomra kiderült a felvételek alapján, hogy a Kohász a mérkőzések utolsó tíz-tizenöt percében vesztette el a fonalat a játékában, és így az előnyét is. Ezért hajlok arra, hogy a játék végén két-három pihent fiatalt be kell tenni a csapatba. Azt pedig eldöntöttem, hogy hosszabb edzések kellenek, azaz kétórás gyakorlások, amelyeknek a végén taktikai feladatokat kell megoldani a játékosoknak. Ugyanis ekkor szükséges a legnagyobb koncentráció.

- Tegnap is feltűnt, hogy a játékot megszakította, és odament a játékoshoz, akinek elmagyarázta: mi lett volna a helyes megoldás...

- Ez az útbaigazítás nagyon fontos, mert a taktikai elemek sikeressége az egyének megoldásaitól függ. Ez nem könnyű edzői feladat, de majd megszokják a lányok a módszeremet. Annak pedig külön örülök, hogy játék közben a játékosok is hangosan kommunikálnak egymással. A játékelemek gyakorlásánál, és a munka minden fázisában sok támogatást kapok segítőmtől György László edzőtől, Ferling Bernadettől és természetesen Radulovics Bojanától.

A Kohász új szakvezetője sokat beszélget a játékosaival, majd következhet a megoldás  Fotó: Zsedrovits Enikő

- Eddig is nagyszerű pálya áll mögötte, mégis hogyan látja: női vagy férficsapatoknál volt könnyebb edzősködni

- Teljesen mindegy. Mondanám, hogy a hölgyeknél, hisz esztétikailag ők elsőrangúak. De komolyra váltva a szót: a magyar női kézilabdasport Európában a legerősebb, azaz kemény, agresszív, és sokat futnak a játékosok. Egyszóval sokkal szebben és eredményesebben kézilabdáznak, több gólt dobnak ma már egy-egy mérkőzésen, mint a férfiak. Lendületesebb a női csapatok kézilabdája, és ez nagyon tetszik nekem. Ez a játék lehet a minta a számunkra is.

- Meglepne, ha nem értene velem egyet: Ön számára is szent a védekezés és a kapusteljesítmény a játékban. Utána következik minden más játékelem...

- Ez pontosan így igaz. Jó védekezés, rossz kapusteljesítmény, jó kapusteljesítmény rossz védekezés csak vereséghez vezethet. Mindkettőnek tökéletesnek kell lennie. De még egyet kiragadok a játékelemek közül. Ezt is láttam a mérkőzések megtekintésénél. Gond van időnként a visszafutással, a visszarendeződéssel. Márpedig a Siófok egyik fegyvere a lerohanás, ezért erre nagyon oda kell figyelni.

- Mester, négy nap után megkérdezem: hogy érzi magát Dunaújvárosban?

- Remekül érzem, magam. Nagyon sokan segítenek a munka elején. De csak ilyen partneri viszony garancia arra, hogy sikeresek legyünk. Keményen dolgozunk, és várjuk, én magam különösen a találkozást a dunaújvárosi szurkolókkal. Jól emlékszem, annak idején kétezerben és a következő években milyen fantasztikus hangulatot varázsoltak a helyi nézők a dunaújvárosi csarnokba, ellenünk a Veszprémi Fotex férficsapata ellen. Nagyon kemény csatát várok a Siófok ellen, ahol sok az új játékos, az idegenlégiós, új az edzőjük is, tehát komoly ellenfél lesz, viszont mi játszunk hazai csarnokban, szurkolóink előtt.

Zdravko Zovko, a hatvan éves horvát kézilabda szakember egy hete vette át a Dunaújvárosi Kohász első osztályú csapatának vezetését. Az edző 2016 június végéig dolgozik a dunaújvárosi együttesnél.

Játékosként olimpiai bajnokságot nyert, edzőként pedig számtalan sikert ért el. Világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a horvát válogatott kapitányaként is dolgozott, kétszeres BEK- győztes. A szlovén Celjét is irányította, olasz bajnok is volt. 2000-től hét évig vezette a Veszprém férficsapatát hatszoros magyar bajnok lett. Ismét a horvát válogatott következett, majd három évig a Podravka Vegeta női csapatnál edzősködött. 2014-ig pedig az orosz Zvezda Zvenigorodnál dolgozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!