Sport

2015.07.03. 17:14

Pető Réka Európa-bajnoki ezüstérmes a kajak-kenusok maratoni kontinenstornáján

Bohinj - Pénteken kezdődött Szlovéniában a maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, amelynek nyitónapján a dunaújvárosi Pető Réka ezüstérmet szerzett.

Gallai Péter

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) által szervezett maraton Európa-bajnokságra és masters Európa Kupára utazó csapat tagja a dunaújvárosi ifjúsági kajakos, Pető Réka Dominika is, aki kajak egyesben vívta ki a részvétel jogát a maratonisták második legnagyobb nemzetközi versenyére. Réka csütörtökön utazott ki a helyszínre, hogy tavalyi szintén egyesben kivívott ötödik helyezése után idén megmutassa: sokat fejlődött, számolni kell vele a hosszútávú versenyeken.

A dunaújvárosi Pető Réka a tavalyi ötödik hely után most felállhatott a dobogó második fokára
Fotó: Ziga Zivulovic

Nos ez a péntek délelőtt a tizennyolc kilométeren rendezett futamon - ahol az evezést futószakaszok nehezítik, ezeken a versenyzők hajóikkal együtt szaladnak - a végeredményben is megmutatkozott, hiszen sikerült Rékának elérnie célját, még előrébb végzett, egészen pontosan óriási teljesítményt nyújtva a második helyen lapátolt be a célba. Az aranyérmet a dán Cathrine Rask szerezte meg 1 óra és 32 perc alatt letudva a távot. Réka őt másfél perc hátránnyal követte, a dunaújvárosi lány tizenöt másodperccel előzte meg a harmadikként beérő német Jule Lakét. A viadalon a magyar válogatott ezúttal is a legjobb összeállításában áll rajthoz a kontinensviadalon, a nőknél Csay Renáta a tavalyi Eb-vel ellentétben most mindkét számban elindul. Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetője szerint a helyszín csodálatos, szépséghibája mindössze az, hogy az érdekes pálya kijelölés miatt a rajton, a befutón és a futószakaszon kívül mást igazából nem nagyon lehet látni a versenyből.

- Amennyiben minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor az összes számban éremszerzésre esélyesek lehetnek versenyzőink. Még férfi kajakban is, amelyben a legerősebb a mezőny, a legnagyobb a konkurenciaharc - vélekedett Weisz Róbert, aki szerint a körülményekre nem lehet panasz.

Míg Réka és a maratonisták Szlovéniában, addig az utánpótlás versenyzők Sukorón, a vidék bajnokságon versenyeznek péntektől vasárnapig. Pénteken és szombaton a 14 éves és annál idősebb versenyzők állnak rajthoz 500 és 1000 méteren, vasárnap pedig már az összes korosztály ringbe száll , ezen a napon 4000 méteres (13 évesek és annál idősebbek mezőnye) és a 2000 méteres (9-12 évesek), valamint a váltószámokban avatnak majd bajnokokat.

A versenyre ötvenhét klubtól összesen 3047 nevezés érkezett és természetesen a Dunaferr SE kajak-kenusai is képviseltetik majd magukat a megmérettetésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!