Sport

2014.12.02. 15:50

A dunaújvárosi Balog Gábor három távon rajtol a rövidpályás úszó vb-n

Szerdán kezdődik Katarban a XII Fina rövidpályás úszó világbajnokság, amelyen a magyar csapat tagjaként rajthoz áll a Dunaferr-DVSI képviseletében Balog Gábor is.

Gallai Péter

Minden idők egyik, ha nem a legfiatalabb utazó csapatának névsorát hagyta jóvá a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, ugyanis Kiss László szövetségi kapitány 21 fős csapatának átlagéletkora 19.8 esztendő. A férfiaknál a két rangidős Verrasztó Dávid és Gyurta Dániel, míg a hölgyeknél a Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn trió. Ugyanakkor a csapatban ott van két 13 esztendős szupertehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna is. A fiatalok számára egyértelműen a tapasztalatszerzés a cél, ugyanakkor több olyan klasszis is van, akiknek köszönhetően bízhatunk a megszokott, eredményes szereplésben fűzte hozzá Kiss László.

S ha már Hosszú Katinka neve szóba került, a magyar versenyzőt a vb előtt a FINA az év legjobbjának választotta, az ezért járó elismerést a dohai Grand Hyatt szálló báltermében hétfőn rendezett gálaesten vehette át a világklasszis, aki pazar évet tudhat maga mögött: öt világrekordot, 68 Világkupa-elsőséget (közte 51 aranyat), valamint azt, hogy 122 győzelemmel immár ő vezeti a Vk-történet örökranglistáját. Természetesen a hat Európa-bajnoki érem (közte három egyéni arany) is sokat nyomott a latban.

Balog Gáborhoz a rövidpályás műfaj sosem állt igazán közel, mert itt inkább a delfinezés számít

A szerdától vasárnapig tartó vb-n a dunaújvárosi Balog Gábor - aki nyáron a normál medencés Eb-n 200 háton bronzérmes lett - három számban áll rajthoz, s edzője, Kovács József is elkísérte. A helyszínről Gábor elmondta, hogy egyenlőre minden körülmény tökéletes, várja, hogy elkezdődjön a verseny.

- Ma egyből 100 háttal nyitok, szeretnék egyéni csúcsot úszni, esetleg 52 másodperc alá jutni, de az 52:70-es egyéni csúcsomnál mindenképp jobbat szeretnek elérni, akár csak egy századdal is. Az 52-es idő talán elég lehet a középdöntőre, de szerintem inkább 51 végével lehet bekerülni a legjobb tizenhatba. 50 méter háton nincsenek nagy elvárásaim, itt csak azért indulok pénteken, hogy ne teljen el három nap a következő fellépésig.

Balog harmadik távja a 200 méter hát lesz a vasárnapi zárónapon, erről így vélekedett: Meglepődnek ha döntőbe jutnék, mert rövidpályán a 200-as számokból nincsen középdöntő, egyből a fináléba kell bejutni! Összességében nézve egyéni csúcsokat szeretnék úszni, azért jöttem, ez a reális célkitűzés, ha minden klappol, akkor 100-on oda lehet érni a középdöntőre, de ahhoz szerdán ki kell jönnie mindennek. A formámmal úgy érzem nincs gond, sokat számít, hogy ébredek és milyen lesz a rajtom, meg a harmadik fordulóm. Remélem tökéletes, mert akkor százegy százalékot nyújtva esélyes lehetek egy középdöntőre! Az igazság az, sosem állt közel hozzám a rövidpálya, ugyanis itt nem úszni, hanem delfinezni kell a víz alatt!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!