Sport

2014.05.01. 16:20

Tábori Áron a hét végén már az öbölben készül az idényre

Ki gondolná: ez a szenvedély, Tábori Áron szavaival élve, pozitív betegsége immár tizenhárom éve tart. 2001-től szinte minden szabadidejét a motorcsónaksporttal tölti.

Jankó Árpád

Víz, csónak, világbajnok. Tábori Áron a hét végén már az öbölben faggatja hajóját, mire lesz képes?

Az akkori kisfiúból közben négyszeres világbajnok lett. 2008, 2009: Endurance Pneumatics Clas 1, 2010: S550, 2013: Formula 4S környezetbarát motorral vb-aranyérem. Gumicsónakban 2008-ban Európa-bajnoki cím és tucatnyi magyar bajnoki elsőség.

- A Forma 3-as vébéfutamon ámuldoztam gyerekként Mihaldinecz Rudolf és ifj. Sándor Péter versenyzésén. Nagy örömömre a Dunaújvárosi Vízi Sport Clubtól kaptam lehetőséget arra, hogy a juniorok között ismerkedjek meg ezzel a sportággal. A versenyzés pedig most már életem fontos része - mondja a kezdetekről Tábori Áron.

Nem is olyan rég gyönyörködtünk a monacói gálán készült pazar felvételekben. Rajtuk egy fess, huszonhárom éves fiatalember sötét öltönyben, kék nyakkendővel. Minden évben megrendezi a világbajnokok tiszteletére ezt a gálát a nemzetközi szövetség.

- Most már tényleg szinte hazamegyek Monacoba. Nem egy rossz hely, és az ottani érzések is egészen felemelőek. Nem lehet és nem is akarom megunni. Egy év múlva is szívesen állnék a fotósok kamerája elé. Ám azt tudni kell: évről évre nehezebb versenyeken kell helytállni. Tavaly először csak a dobogó volt a cél, majd meglódultunk. Párizsban, Aleksneben, Lettországban és a svéd Killben is első lettem. Összejött az aranyérem.

Áron természetesen a dunaújvárosi klubról is elismerően nyilatkozik, de a legnagyobb dicséret az egykor kétszeres Forma-3-as világbajnoknak, MIhaldinecz Rudolfnak jár.

- Versenyzői tapasztalatai, tanácsai, és ahogy engem motivál, az szó szerint aranyat ér. Verseny közben rádión keresztül irányít, tippeket ad, rutinosan felméri a helyzetet, és azonnal kapcsol, javasol...

Világbajnokunkat ebben az évben már kötelezi a tavalyi cím. Erre az új sorozatra pedig már télen elkezdte a felkészülést.

- Ilyenkor a saját kondíciómat javítom, erőt gyűjtök, és a motorcsónakomat fejlesztem. Télen történnek meg a motornál a finomítások. Idén is ugyanaz a hajóm, ugyanaz a motor és két propeller a készletem. Gazdagabb nyugati klubok versenyzői úgy tíz-tizenöt közül választanak. Ez nagyon fontos, hiszen a mindenkori víz minőségéhez kell alkalmazkodni.

Jelenleg kétnapos edzőtáborban készül Tábori Áron a dunaújvárosi öbölben, hiszen közeledik a rajt a Formula 4S kategóriában.

- Több magyar kollégával edzünk május 3-4-én. A hajó kipróbálása most a legfontosabb, azaz tesztelünk. Majd május 23-24-én Németországban szállok vízre, mivel beneveztünk a német bajnokságba is. Ez plusz hat állomást jelent, és rengetek az előnye a vébéfutamok mellett. Utána május 30-án indul a sorozat Párizsban. Ezt követi az olasz futam Brindisiben, majd Lettországban Aluksneben, s végül az utolsón, Angliában, Nottinghamben zárunk. Mihaldinecz és én sem szeretek jósolni. Legyen most annyi elég: bizakodom, és meg akarom védeni a világbajnoki címemet! Itthon nem versenyzek, de május 18-19-én a Formula-2-es vébé első futamát Dunaújváros rendezi. Fantasztikus verseny lesz, mindenkinek ajánlom! - mondta a világbajnok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!