Sport

2014.04.16. 19:30

Elrajtolt a 35. Arany Üst korosztályos, nemzetközi úszóverseny

Több dunaújvárosi úszó döntős szereplésével, egyéni rekordjával kezdődött az idei Arany Üst szerdán.

Gallai Péter

Öröm volt betérni a Fabó Éva Sportuszodába szerdán, ugyanis egy tűt nem lehetett leejteni a lelátón, a medence környékén, de még az előtérben sem. Négy nemzet négyszázötven ifjú titánja érkezett arra az Európában egyedülálló seregszemlére, amelyen olyan hazai ikonok is megfordultak egykoron, mint Darnyi, Güttler, Egerszegei... S amikor az ember a felsorolásban az utolsó névhez ért magában, bizony délután személyesen is a dunaújvárosi uszodában láthatta a nemzet „Egérkéjét”, az ötszörös olimpiai bajnokot. Ő, valamint Kiss László szövetségi kapitány figyelő tekintete előtt zajlottak le a döntők, amelyekből nem hiányoztak a Dunaferr-DVSI képviselői sem.

A megnyitó részeként adták át a Tehetség Kupát, a tavalyi év legjobbjának bizonyult Barocsai Petrának és Farkas Lászlónak. Mellettük Bene Vera szakosztályvezető és Kiss Attila szakosztályelnök (Fotó: Ónodi Zoltán)

Kovács József, a hazai csapat egyik edzője két szám között azt mondta, elégedett az eddig látottakkal, s nem csak azért, mert több fináléban is érdekeltek voltak tanítványai: – Például Selmeci Levente, aki most robbant be a mezőnybe, egyik távján a nevezési időhöz képest tíz másodpercet javított a döntőben. Ahogy nézem az eredményeket, a többiek esetében is szűkül az olló az előttük állükhoz képest, ez pedig örömteli.

Ami pedig az első nap hazai, finalista eredményeit illeti: 200 méter férfi vegyesúszásban (2000-2001-es születésű korosztály) Selmeci Levente az ötödik helyen végzett.

200 méter női háton (2000-2001) Barocsai Petra negyedikként zárt, csak zárójeles megjegyzés: a korosztályos csúcsot a mai napig 1988-ból egy Egerszegi Krisztina nevű hölgy tartja. A tegnapi győztes hét másodperccel maradt el időeredményétől. 100 méteres férfi háton (98-99-es korosztály) Dort Bence is beveredte magát a legjobbak közé, a Dunaferr-DVSI sportolója végül a hatodik helyen csapott be a célba.

Az idei Arany Üst első dunaújvárosi éremszerzése Böde Laura nevéhez fűződik, aki a 200 méteres női gyorsúszásban, a 2002-03-as korosztályban állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Rögtön ezután nem sokon múlt az ismétlés, ugyanis 200 méter női gyorson az idősebbeknél Barocsai Petra tíz századdal maradt csak le a harmadikként beütő Kiss Petrától.

200 méter férfi gyorson Selmeci Levente a nyolcadik, a másik korcsoport futamán pedig Dort Bence a hatodik helyen zárt.

A verseny csütörtökön 9 órától az elődöntőkkel folytatódik.

 

Budapest Bajnokság: fontos állomás

Kiss László a nancsingi ifi olimpiáról elmondta, az esemény az érintett korosztályok számára az év fő viadala, fontosabb, mint az ifi Eb. Ami biztosra vehető: a tavalyi junior vb-n ezüstérmes Horváth Dávid és Szilágyi Liliána kerettag, a többi három-három helyért nagy csata lesz, mely legfontosabb felvonása a ma kezdődő Budapest-bajnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!