Sport

2012.07.11. 14:43

Visszakapaszkodó sportfokozat: már láthatók a dunaújvárosi eredmények

Dunaújváros - Az utóbbi hetek sportos ügyeit foglalták össze a döntéshozók szerdán tartott sajtótájékoztatójukon. A legmagasabb szinteken is bólintottak számos helyi elképzelésre.

Szabó Szabolcs

A közgyűlés múlt csütörtöki döntésének értelmében az Aquantis élményfürdőt és a  Szalki-szigeten működő szabadstrandot  is üzemeltető debreceni székhelyű Hunép-Uniszol Zrt. és a szintén debreceni illetőségű Unirent Hungária Kft. üzemeltetheti az önkormányzat tulajdonában álló sportingatlanokat, beleértve a jégcsarnokot is.
Az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárásra csak a Hunép-Unirent közös ajánlata érkezett.
A városi sportélet számos döntő kérdéséről szerdán tartottak tájékoztatót a városházán.

- Kijelenthető, hogy a privatizációt követően került mélypontra a helyi sportélet - fogalmazott a tájékoztató elején dr. Dorkota Lajos kormánybiztos, aki az aranykorral kapcsolatban elmondta, a sportfővárosi cím elnyerésekor évi közel kétmilliárd forintból gazdálkodhatott a helyi sportélet, ám e tekintélyes összeg egy része tisztázatlan körülmények között érkezett és nem mindig sportcélokra folyt el. A kormánybiztos szerint, a helyi sajtó sok esetben alaptalanul bírálta az önkormányzatot amiatt, hogy érzéketlen a sportélet iránt.
- Tiszta viszonyokat akartunk teremteni és felépíteni egy átlátható rendszert, amely meggyőzi a döntéshozókat és a a szponzorokat, hogy ide érdemes pénzt adni. Ennek első eredményei már láthatóak - értékelte az önkormányzat munkáját Dorkota.


Elhangzott, hogy korábban Radulovics Bojana kézilabdaikon személyes kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt a dunaújvárosi kézilabda akadémia ötletével. A kormányfő korábbi szóbeli támogatása pedig épp a soros, csütörtöki kormányülésen válhat kézzelfoghatóvá, akkor döntenek a harmincmilliós támogatásról. Lapunk kérdésére Szemenyei István, a kézilabda csapat ügyvezetője elmondta: az NB I-es gárda éves költségvetése várhatóan 100-110 millió forintot tesz ki. A már említett állami dotáció mellett a főiskola 22 millió forinttal támogatja a csapatot, a maradék összeget pedig a szponzorok állják. Az utánpótláscsapatok finanszírozását pedig az úgynevezett TAO-s (vállalkozások társaságiadójából felajánlott összeg) pénzből oldják. Itt kilencven millió forintot próbál lehívni az akadémia, ám ehhez szükséges még  a szakszövetség pozitív elbírálása. A kézilabda ürügyén felmerült a Dunaújváros Sportcsarnok sorsa is. A kormánybiztos szerint ezt (is) TAO-s forrásból fedeznék, a pályázat már készen áll, több mint 360 millió forintot költenének a szebb napokat látott komplexumra. Orbán Viktornál járt a napokban Dobos Barna (is), a Dunaújváros PASE sportigazgatója.

A találkozón szóba került a futballcsapat,  valamint a stadion jövője is. A szezont az NB III-as bajnokságban kezdő DPASE mintegy 250 millió forintból gazdálkodhat majd  - a szponzoroknak köszönhetően a biztos anyagi háttérrel. A stadion állagmegóvására és befejezésére majd 3.2 milliárd forint lett elkülönítve, a megvalósítási tanulmányterv már elkészült.  A jelenlegi romos vidámpark helyén létesülendő sportpályák sorsa is eldőlt, itt már a látványtervek is elkészültek, hamarosan a nagyközönség elé tárják - ígérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!