Sport

2012.07.05. 16:49

Bravúros érmek Rigából

Dunaújváros - Az elmúlt szombatonLettország fővárosában, Rigában versenyeztek a gumicsónakosok (endurance pneumatics) a tizenkétórás világbajnokságon. A dunaújvárosiak is indultak.

Jankó Árpád

Hat nemzet  hajói versenyeztek délelőtt  tizenegy órától éjjel tizenegy óráig. A huszonnégy  hajó legénységének tagjai körülbelül két óránként váltották egymást. A Dunaújvárosi Vízi Sport Klub  három hajóegységgel versenyzett. A Class  2 kategória (2500  köbcentiméter) indulói voltak: Bodrogvölgyi Richárd, Cserni Béla, Lengyel László, Sándor Péter Gellért. A  Class  4 kategória (1100 köbcentiméter)  két csapata:  Kisari Péter, Pikó Petra, Törjék Szilveszter Ferenc  és  a másik egység: Gál Roland, Lukács János, Harsányi Viktor, Roman Balievski.
 
Sajnos minden hajóegység  idegesítő technikai hibákkal küszködött.  A Class 4-ben a  kormányszerkezet adta meg magát, így a parton  kényszerültek a javításra. Ám ezek után folytatták a versenyt.  A Hungarowolf csapat   azaz Törjékék mindezek ellenére a  második helyet szerezték meg a világbajnokságon. Hatalmas  bravúr! Mint ahogy a másik egység, Gálék  (Airwolf) harmadik helye is megsüvegelendő teljesítmény.

A Class 2-es társaság sem úszta meg kellemetlenség nélkül. Csavarszakadás, olajhabosodás nehezítette  a hajósok helyzetét.  Így többször is kiállni kényszerültek a harmadik helyről. Ám  így is  a dobogó közelébe, a negyedik helyre  érkeztek az összetett versenyben.  Hogy mégis  nagyobbat csettintsünk a dunaújvárosiak  helytállásáról, elmondjuk: a Class 2-ben 120 kilométeres, a Class 4-ben 95 kilométeres sebességgel száguldanak a gumicsónakok.  És ha belegondolunk, teszik ezt reggeltől estig...!

A látványos, izgalmas, egésznapos  verseny természetesen rendkívül népszerű eseményt jelentett Rigában. A Daugava folyó hídjairól is  folyamatos érdeklődés kísérte a hánykódó hajókat.                              

A dunaújvárosi különítmény   a rigai verseny után azonnal  csomagolt, sietett haza,  mert  most a hétvégén Baján rendez  komoly versenyt a magyar szövetség és a Dunaújvárosi Vízi Sport Club. Ez a Hydro-gp viadal  is rendkívül fontos  esemény lesz. F 500-as vb-futam, F 125-ös és F 250-es Eb-futam. Ezen is sikeresen  szeretnének  versenyezni a dunaújvárosi motorcsónakosok.

És ami természetesen  sokakat érdekelhet: az öbölben a  legközelebbi dunaújvárosi versenyre augusztus 11-éig kell várni. Ezen a napon  szintén a gumicsónakosok  vetélkednek majd, mégpedig a  hatórás  Európa-bajnokság futamán.   

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!