Sport

2012.05.21. 05:28

Vizes kontinenstalálka

Dunaújváros - Hétfőn elrajtol Debrecenben az úszók Európa-bajnoksága, amelyen tíz érmet vár a válogatottól a szövetségi kapitány, Kiss László. A magyar küldöttségnek két Dunaferr-DVSI sportoló is tagja, Balog Gábor és Takács Krisztián utóbbi akár dobogóra is állhat.

Gallai Péter


Hétfőtől vasárnapig tart a seregszemle, amelyre negyvennégy ország versenyzői neveztek be.  Az előfutamok délelőtt 9.30 órakor rajtolnak, a finálék pedig 17 órakor.  Május 21-én hétfőn mindkét dunaújvárosi fiú medencébe ugrik. Balog 100 háton hangolódik az Eb-re, míg Takács  Krisztián a 4x100-as gyorsváltóban lesz érdekelt.  A magyarok közül a legnagyobb éremeséllyel hétfőn Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna száll medencébe 400 méter vegyesen. Kiss László szövetségi kapitány egyébként arról beszélt, hogy egyértelműen az olimpia az idei fő cél, de a 2010-es, szintén hazai Eb-n olyan magasra tette a mércét   hat arany, négy ezüst-, három bronzérem  a válogatott, hogy a mostani viadalt sem vehetik félvállról. A debreceni alap célkitűzés most  tíz medál megszerzése.

Az egyik magyar éremre, ötven gyorson Takács Krisztián is "jó lehet". Bár amint fogalmazott: nem szeret jósolgatni:
 
- Ezen a távon egy rossz rajt is bőven elég, hogy még döntőbe se kerüljön az ember. Századokon múlik minden, de persze úgy állok oda, hogy dobogóra szeretnék kerülni. Ötödik helyen állok az időm alapján, de nem lehet tudni, a riválisok közül ki, milyen állapotban érkezik. Akinek nincsen londoni szintideje, az itt mindent belead, akinek van, annak nem ez a fő versenye. Szeretném azt mondani, hogy a fináléba jutás az alap, de  ez nagyképűség lenne. Az ötven gyors  hálátlan egy táv, odamész, koncentrálsz, azután vagy sikerül  vagy nem. Ezerötszázon  azért van idő korrigálni az esetleges hibát. Azért egy jó kezdés meghatározná a folytatást, mert talán még fontosabb lesz a száz gyors, ahol nyolc tizeddel vagyok elmaradva az olimpiai A-szinttől. Izgulni nem izgulok, a munka bennem van, jó formában érzem magam, meglátjuk, mi sül ki ebből.

Balog Gábor  kétszáz méter háton készül londoni szintet elérni, neki hat tizedet kell faragnia: - Úgy állok oda, hogy meglesz az ötkarikás szereplés. Elvárom magamtól. Eddig még nem volt bennem drukk, ki tudtam kapcsolni a gondolatokat. Persze menet közben ez biztos előjön. De az  is segít, hogy Kiss László is bízik bennem,  esélyesnek tart az A-szintre. 2008-ban az utolsó versenyről kvalifikáltam magamat az olimpiára, most erre nem is gondolok. Az ob-n szézötven méterig nem volt gond, de ott elfogytam, "jött  a kaszás és meghaltam".  A  hat-hét kilométer úszóedzések alatt nagyon sok kétszázas távot mentem, rengeteget dolgoztam a sikerért. Amennyiben telhetetlen akarok lenni, akkor azt mondom: az A-szint mellett ott lehetek a legjobb hatban, igaz, ez nagy bravúr lenne. Ötven és száz háton meg majd "bemelegítek" a főszámomra a kétszázra. S ha már elvárás: nagyon jól döntöttem amikor év elején Dunaújvárosba igazoltam. Csak az volt eleinte  furcsa, hogy nem szoktam meg azt,  ennyire foglalkozzanak az emberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!