kánikula

2021.08.04. 15:00

A forróság megterheli mindenki szervezetét

teol.hu

Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Tűző napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik, és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ha a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

A klímák, mobilklímák is megváltoztatják a levegő áramlását a lakásban, és ezzel hozzájárulhatnak a szén-monoxid felhalmozódásához. Minden nyílt égésterű vízmelegítő mellett legyen egy szén-monoxid-érzékelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!