kuriózum

2021.08.07. 13:00

Különös orgonaverseny az orgonák éjszakáján

Most szombaton (aug. 07-én) van az orgonák éjszakája.

duol.hu

Most szombaton (aug. 07-én) van az orgonák éjszakája. Idén a Dunaújvárosi Evangélikus Templomban egy igazán különleges lehetőség nyílik a hangszerek királynőjének megtekintésére, hiszen rendhagyó „orgonaverseny” van a templom karzatán. Ennek története 1970-re tekint vissza.

A Baden-Württemberg-ben található Fellbach városának evangélikus gyülekezetnek új temploma orgonára várt. A német földön igen híres és számos orgonát építő Weigle céget bízták meg egy 17 regiszteres kétmanuálos igen komoly hangszer elkészítésére, amely el is készült. Azonban a XXI. sz. szekularizmusa és a város lakótelepi lakosságának változása következtében a gyülekezet úgy döntött öt évtizeddel később, hogy nincs szükségük négy templomra, az egyiket eladják az önkormányzatnak. Így a fellbachi Melanchton Kirche orgonája is eladósorba került.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznak és az egyik fellbachi evangélikus lelkésznek köszönhetően (aki történetesen Gémes Pál a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet lelkésze is) a koncert orgonát sikerült megvásárolni és Dunaújvárosba költöztetni. Így most több ezer darabban a karzaton arra vár, hogy ha kellő pénz gyűlik rá (melyre gyűjtést szervezünk), akkor itt felépítsék. Azaz gyakorlatilag a karzaton most két orgona található. Az 1997 óta templomunkban szolgáló 5 regiszteres, egy manuálos Aquincum orgona és a felépítésre váró hangverseny orgona. Az orgonák éjszakáján most ez a kettő áll versenyben az idővel, azaz, hogy az „új” dunaújvárosi mikor épül fel és a meglévő mikor költözik egy másik magyarországi, talán új templomba. Erre az érdekes konstellációra hívjuk az érdeklődőket szombaton!

A gyülekezetből pedig 1-2 férfit ma pénteken arra hívunk 18.3o-ra, hogy az orgonaszekrény pár darabját segítsenek a földszintről a karzatra költöztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!