Rendőrségi

2012.08.25. 15:03

Fél napra lezárták Csókakőt - Tervezett gárda-eskütétel lehetett az ok (frissítve)

Csókakő – Bűncselekmény jövőbeni elkövetésének gyanúja miatt körbevette a rendőrség Csókakőt szombaton. Később a Jobbik megyei elnöke úgy tájékoztatott: az Új Magyar Gárda tervezett mára avatást, lehetséges helyszínként pedig többet is megjelöltek az országban. Az avatás végül máshol zajlott. A lezárást 14.50-kor oldották föl.

MTI

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője,  Németh-Kész Mónika délelőtt annyit árult el az eseménnyel kapcsolatosan, hogy műveleti körzetté nyilvánították a területet, s a bevezető utakat lezárták. Néhány eset kivételével senkit nem engednek be a településre, ám azt sem árulták el, melyek ezek a kivételek. Még a buszról is leszállították azokat a személyeket, akiknek nincs csókakői lakcímkártyájuk.

Egy, a településen lakó férfi elmondta: már reggel óta párosával járőröznek Csókakőn a rendőrök, több rendőrautó is elhajtott mellette az utcán.
- Reggel, amikor biciklivel indultam a boltba, akkor láttam, hogy mennyi járőr van itt. De nem tudtam kideríteni, hogy miért, senki nem mond semmit - mondta tanácstalanul a férfi.
- A faluban azt rebesgetik, hogy valamilyen mozgalmi okból jár itt most annyi rendőr - tette hozzá egy másik férfi, aki a csókakői vár tövében lakik, s maga is tapasztalta a rendőri jelenlétet. Ennél azonban ő sem tud többet, tárta szét a karját. 
Egyes információk szerint a komoly rendőri jelenlét oka, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Vértesalja Gyermekei Horthy-emléktúrát szerveztek a környékre - tudtuk meg.

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke kérdésünkre dél körül tisztázta a helyzetet: a mai napon az Új Magyar Gárda avatást tervezett, ám az ország több pontját is megjelölték lehetséges helyszínül, hogy végül mindenféle beavatkozás nélkül vihessék végbe az avatást. Ez alapján mehetett ki a rendőrség Csókakőre, de más településeken is ott voltak. Végül azonban máshol történt meg az eskü, a részletekről még a Jobbik megyei elnöke sem tudott bővebb információval szolgálni.

Annyit azonban tudni: 130 újoncot avattak a mostanáig még titkos helyszínen, ahol esküt tettek, hogy mindenáron megvédik a magyar nemzetet, s büszkék a magyarságukra. Az eskütétel időpontja nem véletlen: ma délután ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját a gárda Budapesten, a Hősök-terén. Csókakőn tehát nem történt semmi, a rendőrség lukra futott - fogalmazott Árgyelán János. 

Fürész György polgármester kora délután nyilatkozott lapunknak. Elmondta: számára is meglepetés volt a rendőrök megjelenése a faluban, ugyanis a rendőrség őt sem értesítette előre a razziáról. 
- Magam is úgy tudom, hogy gárdaavatás miatt történt az egész, viszont a hivatalos rendőri információk szerint más volt az indok, társadalmi bűncselekmény gyanújára hivatkozva alakították műveleti körzetté a területet - mondta, s hozzátette: - Lényegében határzár van körülöttünk, csak a lakcímkártyával rendelkezőket engedik be. Bár a hírek elterjedése óta talán kicsit lazult ez a zár. Egyébként gyilkosság idején nem kaptunk ekkora razziát, az emberek meg is rémültek, mert azt hitték, megöltek valakit, eltűnt egy gyerek vagy hasonló. Valójában azonban senki nem készült semmire a faluban, itt nem volt semmiféle avatás. Reméljük, előbb-utóbb feloldják ezt az erős zárat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nem erősítette meg a gárdatagok avatásával kapcsolatos információkat, Németh-Kész Mónika szóvivő annyit mondott: továbbra is meg szeretnék akadályozni bűncselekmény elkövetését a településen, ezért nem engednek be még mindig senkit a lakókon és a fontos szállítmányokon kívül a településre. Emellett a szóvivő cáfolta a polgármester nyilatkozatait, amely szerint nem kapott tájékoztatást a történtekről, de hozzátette: valóban csak annyit árulhattak el neki, amennyit a sajtónak vagy a lakóknak is.

A rendőrség a csókakői akció közben több szabálysértés miatt is intézkedett, amelyek azonban nem függnek össze magával a kivonulás okával, inkább csak azzal, hogy sokakat megállítottak a csókakői bevezető utaknál - tette hozzá a szóvivő.

Németh-Kész Mónika később közölte lapunkkal: a lezárást 14.50-kor oldották föl. Az akció sikeres volt, mert bűncselekmény nem történt - fogalmazott a szóvivő.
A rendőrség a lezárás okáról bővebben nem kíván nyilatkozni.  

Szerző: S. Töttő Rita

  

OLDALTÖRÉS: Dunaföldváron avatták az Új Magyar Gárda újoncait

 

 

 

Dunaföldváron avatták az Új Magyar Gárda újoncait

Az MTI értesülése szerint Dunaföldváron avatták fel az Új Magyar Gárda újoncait szombat délelőtt; a rendőrök a Tolna megyei településen körülbelül ötven embert igazoltattak. A rendőrség ugyanakkor műveleti körzetté nyilvánította a Fejér megyei Csókakőt, ahol értesülésük szerint be nem jelentett rendezvényt akartak tartani.

Az MTI megbízható forrásból úgy értesült, hogy az Új Magyar Gárda Dunaföldváron, az egykori lőtér területén rendezte meg az avatást. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésre azt közölte, Dunaföldváron, egy magánterületen tartottak rendezvényt, a rendőrök ott 50 embert igazoltattak.

 Arra kérdésre, hány rendőr vett részt a településen az intézkedésben, azt mondta, a "szükséges" számban jelentek meg.

Az MTI úgy értesült, Dunaföldváron, a gárdatagok avatási helyszínének közelében nemcsak igazoltattak, hanem több bírságot is kiróttak közlekedési szabálysértés miatt.

Király Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, hétfőn közleményben adnak tájékoztatást a Dunaföldváron történtekről.

Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke az MTI-nek azt mondta: nincs tudomása az eseményről, mivel a Jobbiknak semmi köze az Új Magyar Gárdához.

Garamvölgyi László az MTI megkeresésére azt közölte, azért mentek Csókakőre, mert arról volt információja a megyei rendőr-főkapitányságnak, hogy ott a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, be nem jelentett rendezvényt akarnak tartani.

Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, "felesleges bujkálni", hiszen a Hősök terén meg lehet tartani a rendezvényt, miután a bíróság azt engedélyezte.

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról megemlékező rendezvényt tartottak a fővárosban, a Hősök terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!