Rendőrségi

2010.09.14. 02:44

Átverik a hiszékeny, idős embereket

Dunaújváros - Hiába minden felhívás és figyelmeztetés: továbbra is gátlástalanul átverik a hiszékeny embereket a trükkös tolvajok.

Szigeti Sándor

Nincs új a nap alatt! Vagy mégis? Bár a DH is többször beszámolt róla,  tovább virágzik az idősek átverésén alapuló trükköstolvaj-biznisz.

Amint arról hírt adtunk, egy hete Perkátán ment be egy házhoz két férfi, akik egy szolgáltató munkatársainak adták ki magukat. Azt állították:  túlfizetés miatt tízezer forint visszajáró díjat hoztak. Addig ügyeskedtek, míg nemhogy nem fizettek, de húszezer forintot ők csaltak ki a gyanútlan sértettől. Egészen konkrétan azt ígérték: jószándékuk jeléül elmennek, és felváltják a nagy címletű bankót,  majd visszatérnek. Természetesen azóta sem látták őket...

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a jelenség nem egyedi: szinte naponta kap a rendőrség bejelentést ilyen, és ehhez hasonló trükkös lopásokról, vagy próbálkozásokról.

Úgy tűnik: nem segít a sok figyelemfelhívó kampány,  és a fiatalabb családtagok sem tudják meggyőzni az időseket: vigyázzanak jobban értékeikre.

A rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szolgálata kiadványokkal, nyugdíjas egyesületeknél tartott előadásokon, kistelepüléseken pedig a körzeti megbízottak személyes látogatásával  próbálják felhívni az érintettek figyelmét ezekre a veszélyekre. A médián keresztül több ízben kértük a fiatalabb hozzátartozók segítségét, hogy győzzék meg idős rokonaikat:  soha, semmilyen körülmények között ne engedjenek be a lakásukba, házukba idegeneket   tette hozzá az elmondottakhoz R. Szabó Ágnes.

Legutóbb Lepsényben jártak ál villanyóra-leolvasók. Ők  huszonegyezer forintnyi túlfizetést hoztak vissza. Amikor a sértett visszaadott, kifigyelték honnan veszi elő a pénzt.  Egyikük kicsalta  a nyári konyhába a férfit, hogy ott is ellenőrizze az áramköröket. A nyugdíjas összes megtakarított pénzét ellopták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!