Reklám

2012.09.26. 17:11

Jó irányba halad a hazai víziközmű-szolgáltatási piac átalakulása (x)

Villány, 2012. szeptember 25. – A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a szolgáltatási területéhez csatlakozott települések polgármestereinek részvételével szakmai konferenciát rendezett.

nincs nev

A rendezvény célja a csatlakozás értékelése volt. A konferencia résztvevői megerősítették, hogy jó irányba halad a hazai víziközmű piac átalakulása. Az integrációs tapasztalatok pozitívak: az ellátásbiztonságot a munkahelyekkel együtt sikerült megőrizni.

A konferencián részt vett Alföldy-Boruss Márk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható Fejlődési Osztály osztályvezetője, aki beszédében emlékeztetett a döntéshozó szándékára. Elmondta, hogy már másfél évtizede húzódott a víziközmű szektor sarkalatos problémáinak rendezése. Ezért a 2011. december 31-én hatályba lépett víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény megjelenésével időszerű volt új alapokra helyezni a víziközmű szolgáltatók jogait és kötelezettségeit. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy az új törvény lehetetlenné teszi a forráskivonást, így a víz-és csatornadíjakból származó bevételt kizárólag a szolgáltatásra és víziközművekre lehet fordítani. A döntéshozó elkötelezett az integráció és a nonprofit jelleg mellett. Ezt követően Dr. Szabó Iván ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy az integráció az állami vállalatokhoz üzembiztonságot és stabil pénzügyi hátteret jelent az önkormányzatok és a fogyasztók számára. Felszólalásában kitért arra is, hogy a törvény megszületésének köszönhetően a víziközmű szektorban egy új korszak kezdődik, melynek alapját az átláthatóság és a tervezhetőség jelenti.

Hárs József, Bóly polgármestere az integrációs tapasztalatok kapcsán elmondta, hogy több közszolgáltató közül döntöttek a DRV Zrt. mellett. Egyrészt azért, mert a DRV Zrt. rendelkezik a törvényi előírásokhoz szükséges erőforrásokkal, másrészt vállalta a munkavállalók jogutódlással történő átvételét. Az integráció ugyan nem fejeződött be teljesen, de a csatlakozás óta a tapasztalatok pozitívak: a DRV Zrt. eleget tett kötelezettségeinek, miközben az ellátásbiztonság sem sérült.

Dr. Marenics János, Siklós polgármestere leszögezte, hogy a DRV Zrt.-hez való csatlakozás kiemelt jelentőségű Siklós életében. Tekintettel arra, hogy az integrációval olyan forrásokhoz juthat a város, amelyre önerőből nem lenne képes. A polgármester hangsúlyozta, hogy az integráció nem mentes az érdeksérelmektől, de város fejlődése és a biztonságos közszolgáltatás mindenek felett áll.

A konferencián Winkler Tamás, a DRV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy fontos az önkormányzatok véleménye. Az új települések átvétele mérföldkő a Társaság életében. Az önkormányzatok döntése visszaigazolja, hogy a DRV Zrt. az elmúlt években kiemelt figyelmet fordít az ellátásbiztonságra, az átlátható és hatékony gazdálkodásra, az ügyfélbarát, önkormányzatok igényeihez is rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!