Púder Nélkül

2012.03.08. 05:59

Megszállottan kutat - Felméri a Balaton-felvidék egyedi tájértékeit

Veszprém - Még nincs harmincéves, de már egy emberöltőnyi tevékenység áll mögötte. Délutánonként munka után és hétvégente a kezében fényképezőgéppel, térképpel és GPS-szel járja a tájat, megszállottan kutatva régi, egyedi épületek után.

PLT

Pető Piroska, bár Budapesten született, mindig is balatoni lánynak érezte magát. Kilencéves korában traumaként élte meg, hogy szülei eladták egykori dörgicsei pincéjüket, a gyerekkori tündérszigetet, kalandozásai színhelyét. Akkor elhatározta, visszatér a Balaton-felvidékre, és saját pincéje, szőlője lesz. Az álma teljesült, a Balaton mellett lakik, vőlegényével pedig saját kis pincéjükben, szőlőjükben tevékenykednek. Szabadidejében és délutánonként, a hivatali munkaideje lejárta után a tájat rója, dokumentál, értéket ment.

- Közel tíz éve kezdődött ez a szerelem, amikor elindultam és bejártam Dörgicse térségét. Akkor kaptam rá a szabadság, a múlt nyomai felfedezésének ízére. Kutatásaim során rengeteg szép régi épületre, pincére, présházra és templomra, néhol romokra bukkantam.

Több Balaton-felvidéki település egyedi tájértékfelmérését készítette el kedvtelésből, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve. A tájegység egész területén pince- és présház-kataszterezést végez, a szőlőhegyeket járva írásos és fotódokumentációt készít a régi, hagyományos épületekről, azok részleteiről, kéményekről, díszes ajtókról, egyedi zárcímkékről, vakolatdíszekről.

- Ezek a kincsek olyan gyöngyszemek, melyeket meg kell menteni. Az emberek nem is tudnak róluk, illetve, hogy milyen értéket képviselnek ezek az épületek. Korábban történtek hasonló próbálkozások - Vajkai Aurél, Laczkovics Emőke -, de igazán egységes felmérés, nyilvántartás nem készült. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak és a nemzeti parknak nincs rá pénze. Az önkormányzatoknál is hasonló a helyzet, az utolsók között jön szóba, hogy erre anyagiakat áldozzanak.

Hozzáteszi, nem minden pénzkérdés, és akadnak - a sok rossz mellett - jó példák is szépen felújított régi épületekre, pincékre. Persze ehhez olyan szemlélet, beállítottság kell. Nem mindenki olyan elhivatott, mint Pető Piroska, aki, ha megnyerné a lottóötöst, azt is ezekre az épületekre költené. Felvásárolná, megmentené őket. Mert a hobbija, missziója bizony sok kiadással jár, bevételt nemigen hoz. A magas üzemanyagárak miatt ma már kétszer is meg kell gondolnia, hogy autóba üljön, hogy egy-egy helyszínre eljusson.

2009-ben egy műemlékvédő versenyen egyéves kemény munkával megyei első helyezést ért el, az önszorgalmáért elismerésben részesült. Példaképe Laposa József, a Szőlőhegyek a Balaton-felvidéken kötetének mintájára ő is szeretne egy könyvet megjelentetni, mely szintén eme tájegység régi pincéinek leírását, fotóit tartalmazná. Emellett részt vesz egy, szintén a Balaton-felvidék egyedi tájértékeit bemutató dvd-sorozat elkészítésében, ennek második része épp megjelenés előtt áll.

Jövőbeli szándékai közt szerepel egyedi tájértékfelmérések további végzése, a települési önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel karöltve az ehhez kapcsolható turisztikai fejlesztésekben való részvétel, online felületek tartalmi kiegészítése, cikkek írása, prospektusokhoz, képeslapokhoz fotók készítése, a település vagy tájegység értékeit felfűző túratervek készítése, események megszervezése is.

Szerinte az emberek is nyitottak ezekre az értékekre. Ötletei lennének arra, hogy a környékbeli borút egyesületekkel, borászatokkal túravezetéssel egybekötött borkóstolókat tartsanak. Ez év tavaszától Balatonudvariban, a Les-hegyen Németh Miklóssal együttműködve egy műemlék présházban múzeum berendezését és működtetését tervezik.

 

Eredetileg okleveles környezetmérnök

A 29 éves Pető Piroska eredetileg okleveles környezetmérnök, természet-, táj- és műemlékvédő, mellette borász, vincellér, négy tájegységre szóló geotúra-vezetői végzettsége van - az ötödiket tavasszal tervezi. Túl van első fotókiállításán, legutóbb pedig borbecsűsi oklevelet szerzett. Élete célja a Balaton-felvidék egyedi tájértékének felmérése, kataszterezése, a régi, hagyományos pincék és présházak dokumentációja, ezáltal megmentése és közkinccsé tétele.

Szerző: Szabó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!