Hirdetés

2023.11.23. 19:33

Miért rajonganak olyan sokan az akvarisztikáért? 7 érv, ami a szkeptikusokat is meggyőzi

Az akvarisztika, azaz a vízi élőlények – elsősorban halak és növények – tartása és gondozása egy olyan hobbitevékenység, amelyet szerte a világon milliók szeretnek és űznek. De miért is olyan vonzó ez a hobbi ilyen sok ember számára? A következőkben a legkülönbözőbb okokat vizsgáljuk meg közelebbről, bemutatva, hogy miért érdemes még többeknek áttérni erre az izgalmas tevékenységre.

PR cikk

Fotó: 123RF.com

Nyugtatóan hat – még a stresszes hétköznapokon is

A színes halak kényelmes oda-vissza úszkálása a vízben kifejezetten megnyugtatóan képes hatni az emberre, legyen bármilyen stresszes. Sőt, egyesek úgy vélik, hogy egészen hipnotikus hatással van rájuk, ha hosszabb időn át megfigyelnek egy élettel teli akváriumot. Már kutatásokkal is bizonyították, hogy ez képes ellazítani az elmét, enyhíteni az izomfeszültséget, csökkenteni a szorongást és a mindennapokból származó feszültséget. És ha ez még nem lenne elég, egy kisebb kutatás arra is rávilágított, hogy a halak rendszeres megfigyelése képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Ezek miatt tehát máris megéri kedvtelésből halakat tartani, hiszen kvázi terápiás előnyei vannak. De hasonló jókat mondhatunk el a halak gondozásáról is: ez olyan relaxáló tevékenység, amely során kikapcsolhatunk és valódi flow-élményt tapasztalhatunk meg. Az akvárium takarítása vagy éppen a legújabb akváriumdekoráció elhelyezése után pedig továbbra is élvezhetjük a gyönyörű és békés látványt. 

Közelebb hozza a természetet

Manapság egy újfajta tendencia kezdi felütni a fejét: egyre többen fordulnak el a rohanó világtól, a zsúfolt városoktól, egyre jobban értékeljük a természeti környezetet és annak kincseit. Nem véletlen, hogy a lakásdekoráció terén is hódítanak a természetes jegyek: a föld színek, a naturális anyagok és persze a szobanövények minden mennyiségben. Egy akvárium pedig tökéletes beleillik ebbe a trendbe, hiszen élettel, természetes színekkel és elemekkel tölti meg a lakást. Csak szabjuk a saját ízlésünkre az akváriumot, hogy igazán illeszkedjen a környezetünkbe!

Viszonylag kevés idő- és energiaráfordítást igényel

Ezzel biztosan sokan vitatkoznának, hiszen kétségtelen, hogy az akváriumot rendszeresen kell tisztítani, odafigyelni a halak és növények egészségére, a víz szűrésére, a megfelelő hőmérsékletre, illetve pH-értékre. Ezek azonban még mindig kevesebb időt és energiát igényelnek, mint ha például kutyát vagy macskát tartanánk. Éppen ezért a halak tökéletes háziállatnak számítanak, ha keveset vagyunk otthon, ha nincs sok szabadidőnk vagy ha sokat utazunk. 

Remek eszköz a nevelésre

Minden háziállat nagy felelősséggel jár, épp ezért van nehéz dolgunk, ha a gyerekek már régóta könyörögnek például egy kutyáért. Ilyen esetben érdemes lehet először egy akváriumot beszerezni, hiszen remek gyakorlás lehet az egész családnak. A gyerekek megtanulhatják, hogy mit jelent felelősséggel lenni valami iránt, hogy milyen az, ha egy élőlény teljes mértékben tőlük függ, hogy ez mennyi feladattal, gondoskodással és esetleg lemondással jár. Mi pedig ugyanakkor megfigyelhetjük, hogy a lurkók készen állnak-e egy sokkal nagyobb kihívásra – gondolunk itt egy négylábú kedvencre.

Rengeteget tanulhatunk 

Az akvarisztika egy összetett terület. Nem mindegy, hogy milyen vízzel töltjük fel az akváriumot, hogy hová helyezzük el azt a lakásban, hogy milyen halakat válogatunk össze, hogy milyen lámpát, szűrőt, növényeket vagy épp akváriumdekorációt helyezünk el benne. Sőt, még az sem mindegy, hogy az élőlényeket hogyan, milyen léptékben szoktatjuk hozzá az új élőhelyükhöz. Mindez pedig végtelen lehetőséget ad számunkra, hogy tanulhassunk, fejleszthessük magunkat és hogy igazán elmerülhessünk ebben az izgalmas ágazatban. 

Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, csatlakozhatunk online akvarisztika-csoportokhoz is, amivel még a szociális életünket is felpezsdíthetjük, ha épp erre van szükségünk. 

Kiélhetjük a kreativitásunkat

Biztosan láttunk már ragyogóbbnál ragyogóbb akváriumokat, ha máshol nem, akkor elegáns szállodákban vagy filmekben biztosan. Ha hajlandóak vagyunk némi pénz belefektetni, akkor mi is olyan akváriumot hozhatunk létre, amilyet csak szeretnénk. Ma már a színes aljzatoktól kezdve a buja, zöld növényzeten át egészen a legkülönbözőbb akváriumdekorációkig mindent megtalálhatunk a szakosodott üzletekben. Legyünk kreatívak, valósítsuk meg a legegyedibb ötleteinket!

Esztétikai értékkel is bír

Ha sikerül egy valóban nekünk tetsző, ötletes, színes akváriumot összerakni, akkor kétségtelen, hogy a végeredmény az otthonunk dísze lehet. Így tehát a hobbink esztétikai értékkel is fog bírni a sok – már említett – előnye mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában