Hirdetés

2023.04.18. 13:30

D-vitaminnal valóban serkenthető az agyi kapacitás?

A D-vitamin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, zsírban oldódó vitamin, amelynek számos pozitív élettani hatása van a csontok és a fogak egészségének fenntartásától az immunerősítésen át az izomfunkciók és a sportteljesítmény javításáig. De hogyan hat az agyműködésünkre és hiányállapot esetén milyen módon pótolhatjuk? Cikkünkben ezeket járjuk körül.

PR-cikk

Forrás: 123RF.com

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin (kalciferol) számos testi folyamatban részt vesz, ezért a szervezetünk optimális működéséhez és általános egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen. Az egyik fő szerepe, hogy segítse a kalcium és a foszfor felszívódását a belekben, amelyek kulcsfontosságúak az egészséges csontok és fogak kialakulásához, illetve fenntartásához. Emellett elősegíti a csontok ásványianyag-tartalmának megfelelő szinten tartását is, ezzel csökkentve a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin jelenléte szervezetünkben ezen felül olyan testi funkciók működéséhez is fontos, mint

  • az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása,
  • a sejtosztódás és a sejtnövekedés szabályozása,
  • valamint az agyi fejlődés, illetve a szív- és érrendszeri egészség támogatása.

A D-vitamin típusai

A D-vitamin valójában egy összefoglaló név, amely alatt két, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen típust értjük:

  • A D2-vitamin (ergokalciferol) gombákban és egyes növényekben megtalálható elővitaminból keletkezik napfény hatására. A D3-vitaminnal összevetve ugyan könnyebb előállítani, de a felszívódása és hasznosulása is alacsonyabb, ezért kevésbé hatékony az emberi szervezet számára.
  • A D3-vitamin (kolekalciferol) az állati eredetű ételekben, például a tojásban, a halban és a tejtermékekben is megtalálható, emellett az emberi szervezet is elő tudja állítani a 7-dehidro-koleszterin elővitaminból a bőrünket érő napfény hatására.

A D-vitamin hatása az agyműködésre

Ugyan a D-vitamin agyműködésre gyakorolt hatását illetően még sok a tisztázatlan kérdés, számos kutatás jutott arra, hogy pozitívan befolyásolhatja mind a kognitív funkciókat, mind pedig a koncentrációs készségeket és a memóriát is.Az immunrendszer szabályozásában játszott szerepe révén a D-vitamin hozzájárul az agyvédő funkciókhoz, emellett az agyat és a központi idegrendszert érintő autoimmun betegségek – így például a sclerosis multiplex vagy az Alzheimer-kór – kialakulásának kockázatát is csökkentheti. A D-vitamin szerepet játszik továbbá a gyulladásos folyamatok szabályozásában is, amelyek szintén kapcsolatban állnak az agyi egészséggel. Hiánya növelheti a gyulladásos folyamatok kockázatát, amelyek hosszú távon károsíthatják az agyat, illetve befolyásolhatják az agyi kapacitást.

Az alacsony D-vitamin-szint ezen felül összefüggésbe hozható a kedélyállapot romlásával, illetve a szorongásos és depressziós tünetek megjelenésével is. Különösen az évszakhoz kötött depresszió kialakulásában lehet szerepe, amely a téli hónapokban jelentkezik, amikor a napfény mennyisége kevesebb. A D-vitamin-pótlás tehát a mentális állapotunk javítását is szolgálhatja: jobb lehet a kedélyállapotunk, és a negatív gondolatok, a depresszió és a szorongás is enyhülhet.

Milyen forrásokból pótolhatjuk a D-vitamint?

A D-vitamint alapvetően a szervezetünk állítja elő a napfény, pontosabban az UVB-sugárzás hatására. Az optimális mennyiség fedezéséhez akár napi 10-15 perces napozás is elegendő lehet, azonban bizonyos faktorok, például az időjárás és az évszakok változása, valamint a magas faktorszámú napvédő készítmények használata is csökkentheti a szervezet D-vitamin-termelődését. A D-vitamin természetes forrásai ezen felül olyan ételek, mint a halak, például a lazac, a makréla vagy a tonhal, a gombák, a tojás, továbbá a tej és tejtermékek, különösen a sajtok és a joghurtok.

Bizonyos élethelyzetekben vagy egészségügyi kondíciók esetén szervezetünk D-vitamin-tartalékai kimerülhetnek, ilyenkor pedig szükséges lehet táplálékkiegészítőkkel extra D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk. A Puritan’s Pride D-vitamin-készítményei például magas minőségű, könnyen felszívódó és bioaktív formában tartalmazzák a D-vitamint, így hatékonyan támogathatják a szervezet D-vitamin-szintjének fenntartását. A Puritan’s Pride termékek kolekalciferolt, azaz D3-vitamint tartalmaznak, amit a szervezet hatékonyan tud hasznosítani.

Mikor alakulhat ki D-vitamin-hiány?

  • Napfényhiány: Ha kevés időt töltünk a napon, vagy ha az időjárási viszonyok miatt nincs elengedő természetes fény, akkor nem termelődik elegendő D-vitamin a bőrünkben.
  • Rossz táplálkozás: Ha nem táplálkozunk kellőképpen változatosan és kiegyensúlyozottan, könnyen kialakulhat tápanyaghiányos állapot.
  • Emésztőrendszeri problémák: Olyan emésztőrendszeri problémák esetén, mint például a Crohn-betegség vagy a cöliákia, a D-vitamin felszívódása nehézkessé válhat.
  • Vesebetegségek: A vesebetegségek hatására a vese nem képes megfelelően aktiválni a D-vitamint, így a szervezetben hiány alakulhat ki.
  • Bizonyos gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a glükokortikoidok vagy az epilepszia elleni gyógyszerek, befolyásolhatják a D-vitamin anyagcseréjét, és hozzájárulhatnak a D-vitamin-hiány kialakulásához.
  • Életkor: Idősebb korban a szervezetünk már kevésbé hatékonyan képes D-vitamint termelni, ezért ilyenkor szükséges lehet az extra vitaminpótlásról gondoskodni.

A szervezetünk egészséges működéséhez tehát elengedhetetlen az optimális D-vitamin-szint fenntartása, amihez étrendbeli változtatásokkal és táplálékkiegészítőkkel is hozzájárulhat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túlzott D-vitamin-bevitel is károsan hathat az egészségünkre, ezért a D-vitamin-pótlás előtt ajánlott orvossal konzultálni az optimális adagolás meghatározása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában