Pr-cikk

2022.05.02. 00:10

Kültéri lépcsők építése – hogyan érdemes kivitelezni?

A kültéri burkolatok és lépcsők megépítése igen kényes témának számít, ugyanis elég nagy odafigyelést igényel. Pontosan emiatt nem mindegy, milyen szakemberekkel végeztetjük, és hogy milyen burkolatokat választunk hozzá. Nézzük meg tehát, mire érdemes odafigyelnünk ilyenkor.

Fagyálló anyagok és burkolatok

A felhasznált anyagoknak természetesen fagyállónak és kültéri használatra alkalmasnak kell lenniük – beleértve a burkolatot is. Ez utóbbi lehet akár természetes kő vagy kültéri járólap egyaránt. Utóbbi esetében viszont nagyon figyeljünk oda a választásnál, hogy olyan járólapot vásároljunk, amely fagyos időben sem csúszik, vagy nem jegesedik el könnyen. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy bár kültéri járólapot választanak, csak éppen fedett teraszhoz valót. Télen pedig rendkívül kényelmetlen és balesetveszélyes, ha a járólapok csúszósak – hiába fagyállóak.

A lépcső típusa

Írhatnánk, hogy a klasszikus egyenes változat a legjobb megoldás, ám ez nem minden esetben igaz. Ha csak arra gondolunk, hogy télen, a havas lépcsőn mennyire kényelmes közlekedni, mielőtt letakarítanánk, akkor jobb, ha olyan lépcsőt választunk, amely nem csak a térhez igazodik, hanem hozzánk is. A legjobbak a finoman ívelt lépcsők ebben az esetben, hiszen nem állnak olyan meredeken, mint a klasszikus változatok. A standard 45 fokos dőlés helyett sekélyebbre helyeztessük a lépcső állását. Ez jóval biztonságosabb lesz, és még a térdeknek is kényelmesebb csúszós időben vagy cipekedéskor. Érdemes a lépcsők fokait is kicsit laposabbra tervezni, mivel kényelmesebb járni rajtuk és sokkal biztonságosabbak. Ha pedig már a biztonságról beszélünk, nem árt, ha a lépcső fokai élvédőt is kapnak. A megkopott lépcsőélek ugyanis télen különösen nagy csúszásveszélyt rejtenek magukban – ráadásul az élvédőkkel elkerülhető a lépcsők gyors eróziója is. Ha viszont maximálisan szeretnénk megelőzni a csúszást, akkor a járófelületen a lépcső fokainak éle mentén ragaszthatunk vagy vésethetünk csúszásgátló mélyedéseket, de érdesíttethetjük is azokat.

Kontár szakemberek

Lépcső esetén nem csak a járólapra és a felhasznált anyagokra kell odafigyelni, de a kivitelező szakemberekre is. Mivel egy olyan kültéri helyre építünk, ami nem csak az igénybevételnek, hanem az időjárás elemeinek is ki van téve, ráadásul balesetveszélyes lehet – nem kapkodhatjuk el a szakember kiválasztását sem. Ha ferdén rakják a lépcsőt, az egyértelműen probléma. Amennyiben pedig nem tesznek elég kötőanyagot a burkolat alá, az később feltöredezik, illetve leválhat idővel, hiszen a víz könnyen a burkolat és a kötőanyag közé kerülhet. Az ilyen kontárokat jobb messziről elkerülnünk, és inkább több idő rászánásával keressünk megbízható szakembereket. A Wilio oldalán nem csak profikat találhatunk, de megtudhatjuk az aktuális árakat is. Például külső lépcső építés esetén már profi munkát kaphatunk akár 320 ezer forintos áron is, amely tartalmazza a teljes konstrukció felépítését. Nem érdemes ebben az esetben tehát a legolcsóbb megoldáshoz folyamodnunk. Nem csak a testi épségünk kerülhet veszélybe, de komoly anyagi károkat is elszenvedhetünk, ha a szakemberen akarunk spórolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában