Szponzorált tartalom

2022.05.04. 11:44

Kertgondozási tippek: az öntözéstől a fűnyírásig

A kert rengeteg funkciót betölt. A kikapcsolódás helye, ahol kerti grillpartikat, baráti összejöveteleket szervezhetünk, tollasozhatunk, frizbizhetünk. Kialakíthatunk lugasokat, kiülőket és sziklakerteket, de akár gyümölcs- vagy zöldségtermesztésre is adhatjuk a fejünket. Ahová nem tervezünk semmi különöset, érdemes gyepet ültetni. A gyep nemcsak gyönyörű zöld színével járul hozzá a kertünkhöz, hanem remek teret nyújt az (akár mezítlábas) kerti programokhoz. A gyeppel azonban foglalkozni kell. Hogyan tarthatjuk karban?

Először szó lesz az általános gyepápolási szempontokról, utána kicsit körüljárjuk az egyik legfontosabb eszköz, a fűnyíró, azon belül is az akkus fűnyíró előnyeit.

 

A gyep: egy örök klasszikus

Egy szép, sűrű, mélyzöld gyep a kert éke. Akármilyen stílusú kertet alakítottunk ki, szinte biztos, hogy itt vagy ott előfordulnak benne ezek az egyenként nem látványos, tömegesen azonban nagyon is mutatós zöld növénykék. Azonban sajnos sok példa van rosszul karbantartott gyepekre. Kikopott, száraz, csupa gyom… Sorolni lehetne a szépséghibákat. Hogyan kerülhetjük el ezeket?

Képek forrása: Freepik, Zákány

Egészséges növények - szép összhatás

Röviden és tömören: ahhoz, hogy gyepünk igazán szép legyen, a növényeknek (angolperje, csenkeszfélék stb.) egészségesnek kell lenniük. Elegendő napfényhez, vízhez és tápanyaghoz kell jutniuk, különben elsatnyulnak, és más, agresszív gyomfajok is beférkőznek soraik közé.

 

Hogyan öntözzünk?

A gyepnek alapvetően a száraz időszakokban van szüksége a víz pótlására. Mivel a legtöbb kertben nemcsak fű van, hanem fás szárú növények is, amelyeket szintén öntözni kell, általános tippeket szedtünk össze. Ugyanis nem érdemes külön öntözni a gyepet meg a kert többi részét, hanem egymás után.

  • A gyepnek kevesebb vízre van szüksége, mint a fásszárúaknak, de azért ügyelj az alaposságra. Nem elég, ha csak a leveleket fröcskölöd le, jusson a talajba is!
  • A fásszárúaknál alapszabály, hogy inkább ritkábban öntözz, de alaposabban. Kell ugyanis egy minimum vízmennyiség, amelynek már érdemi része le tud szivárogni a talaj mélyebb régióiba.
  • Érdemes reggel öntözni, nappal ugyanis túl sok vizet el tud vinni a párolgás, este pedig a talajmenti pára vonzza a meztelen csigákat.

Ha kevés időnk van a kert gondozására, érdemes egy automata öntözőrendszerbe is befektetni. Bár az elején egy nagyobb kiadást jelent, ha helyesen van beprogramozva, nagyon sok fejfájást megtakaríthat nekünk.

Fűnyírási tanácsok

A dús gyephez elengedhetetlen fontosságú a rendszeres fűnyírás. Az alábbiakat ajánljuk:

  • Hetente, kéthetente vágd le a füvet.
  • Az ideális vágómagasság 5-6 centi. Ez alá csak indokolt esetben menj, mert kárt tehetsz a fűben. Ha mégis magasabbra megnő a fű, ne vágd vissza rögtön 5-6 centire, maximum a felső harmadát, mert túl sok tápanyagot veszíthetnek a fűnövénykék.
  • Időnként pótold a talaj tápanyagtartalmát.
  • Mindig más mintázatban nyírd a füvet, hogy ne legyen csíkos.

 

Mivel érdemes füvet nyírni?

Ma már fűnyírók széles választéka közül válogathat a kerttulajdonos. A klasszikus, benzines modellek előnye, hogy nagy teljesítményűek, és nincs zavaró kábel, amit vonszolni kell. Cserébe viszont zajosak, könnyen megzavarják egy egész szomszédság nyugalmát. Az elektromos fűnyírók már csendesebbek, ezen túl környezetbarátabbak is. A régebbi elektromos fűnyíróknál viszont kellemetlenséget jelentett a kábel, amely limitálta a hatótávot, arról nem is beszélve, hogy roppant kellemetlen, ha valaki rámegy a géppel…

A modern akkumulátoros fűnyírók ötvözik a két korábbi kategória előnyeit. Halkak, nem kell madzagot vonszolnunk magunk után, és a hatótáv is korlátlan. A modern lítium-ionos akkumulátorok már komoly kapacitással rendelkeznek, így lehetővé tették az 1-4 órás üzemidőt. Egyedül arra figyeljünk velük, hogy a nedves füvet kábeles társaikhoz hasonlóan ők se szeretik, de egyébként az összes típus közül etalont jelentenek.

Ha szeretnél fűnyírót vásárolni, keresd fel az egyik legnagyobb hazai barkácsáruház, a Zákány Szerszámház honlapját, ahol remek minőségű termékek közül választhatsz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában