szponzorált tartalom

2021.02.24. 12:57

Vállalatirányítás KKV cégeknél

Kis-és középvállalkozásunkat rengeteg olyan területen lehet fejleszteni, amely után sokkal hatékonyabb és takarékosabb lesz a cég működése. Amikor szóba kerülnek a különböző szervezetfejlesztési és vállalatirányítási módszerek és eljárások, sokan hajlamosak megtorpanni. Ennek oka főként abból a meggyőződésből ered, hogy ami a legnagyobb cégeknél bevált és működik, az a KKV-knál nem vezet eredményre. Cikkünkben megcáfoljuk ezt az állítást, és bemutatjuk, miért lehet eredményes az ERP bevezetés KKV méretű vállalatok esetében is.

Forrás: freepik

Különbségek a KKV-k és a nagyvállalatok

Egy KKV-nak sok tekintetben ugyanolyan tulajdonságai vannak, mint egy nagyvállalatnak, azonban nem szabad rá úgy gondolni, mint egy törpe multira. Bár gazdasági céljaiban – profit és vagyon -, elemi folyamataiban, jogi- és adózási szempontból, valamint partneri kapcsolataiban gyakorlatilag ugyanolyanok, fontos tisztázni a különbségeket is. Utóbbiak ugyanis nagy hatással vannak arra, hogy egy KKV a vállalatirányítás témakörét milyen szemszögből közelítik meg.

A kis- és középvállalatok egy nagyvállalattól eltérők méretükben és létszámukban, fejlődésükben, illetve esetenként szakmai sajátosságaikban is. A legfontosabb azonban a különböző rendszerek alkalmazásának megléte vagy hiánya. Jellemzően KKV-k egyedi fejlesztésű rendszereket, szigetrendszereket, ügyviteli alkalmazásokat, számlázó modulokat hasznának, sokkal kisebb azok aránya, akik már rendelkeznek valamilyen integrált vállalatirányítási rendszerrel (ERP).

Integrált vállalatirányítási rendszerek KKV cégeknek is!

Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend az integrált vállalatirányítási rendszer a kis- és középvállalkozások körében is. Egy nagyvállalat működése például nem képzelhető el ERP megléte nélkül, de egy ilyen rendszerből a KKV-k is profitálhatnak.

Korszerű vállalati információs rendszer alkalmazásával egy KKV a hatékonyságát és a versenyképességét is növelheti. Hogyan is?

Az ERP rendszerek képesek gépesíteni az üzleti folyamatokat, és részben automatizálni azokat. Ezáltal felszabadulhat emberi munkaerő, így egy KKV is gyorsabban fejlődhet és pontosabban működhet. Az ERP (Enterprise Resource Planning) a cégvezető számára hatékony irányítási és ellenőrzési eszköz is egyben, ami nemcsak vezetői, de munkavállalói érdek is.

Folyamatos és pontos információáramlás, rendszerezett üzleti folyamatok, könnyebben mérhető teljesítmények, naprakész számviteli és pénzügyi adatok, valamint sok más egyéb előnnyel is jár egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése.

Acterra International: ERP szállító Magyarországon

Az Acterra International ERP-rendszer szállító már hazánkban is elérhetővé teszi a legújabb SAP eszközöket a KKV vállalatok modernizálásának elősegítéséért. A világ legelterjedtebb ilyen méretű szoftvere az SAP Business One, amely az üzleti ügyviteltől kezdve az ügyfélkapcsolat-kezelésen (CRM) át a gyártásig számtalan terhet levesz a cégvezetés válláról. A B1 csomagnak ráadásul helyben telepített, valamint cloud verziója is elérhető. Az Acterra csapata tapasztalt partnerként áll a vállalkozások mellé, hogy a sok nehézséggel járó integrációs folyamatot megkönnyítse:

  • Felméri az üzleti folyamatokat, ami alapján a cégnek leginkább megfelelő megoldásra tesz javaslatot
  • Bevezeti, támogatja és üzemelteti a rendszert
  • Egyedi megoldások fejlesztését is vállalja
  • Kapcsolt IT szolgáltatásokat is biztosít, mint például tárhely szolgáltatás, helpdesk
  • Egy KKV számára legalább olyan fontos a folyamatok automatizálása, csakúgy, mint a nagyvállalatok esetében, mivel ez lehet hatékonyság itt is kulcskérdés. Az ilyen modern rendszerekkel sokkal gyorsabban és eredményesebben tudjuk kezelni nemcsak vállalkozásunk belső ügyeit, de a partnereink, ügyfeleink szemében is összeszedett, megbízható vállalkozás benyomását keltjük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában