szponzorált tartalom

2021.01.25. 10:27

Térkőválasztás: így kezdjen hozzá

Egy térkő kiválasztásának több szempontja is van, ezeken fogunk most végigmenni. A cél az, hogy a cikk segítsen Önnek a használandó térkő kiválasztásában. Remélem, a cikk elolvasását követően közelebb kerül ahhoz, hogy tudja, mely térkövet vagy térköveket szeretné az udvarán látni.

Mekkora terhelést kell kibírjon a térkő?

Amikor egy térkövezendő terület tervezésébe belekezdünk, az első, amit meghatározunk, az az, hogy mekkora terhelést kell kibírjon a térkő. Ez egy nagyon fontos lépés, nem ugorhatjuk át. Nem mindegy ugyanis, hogy csak sétálni fogunk rajta, esetleg bejáró lesz belőle vagy parkoló. Sőt, akár extrém terhelést is ki kell bírnia, mint például egy cég raktárának udvara, ahol több tonnás kamionok is megfordulnak.

Természetesen többféle térkövet is használhatunk egy udvaron belül. De arra mindenképp figyeljen, hogy azokon a területeken, ahol autóval vagy kamionnal fognak megfordulni, ott mindenképp nagy teherbírású térkövet rakjanak le. Nagyon fontos az is, hogy magas teherbírás mellett a lehető legjobb legyen a rögzítés is, erre majd a szegélyek résznél részletesebben kitérünk.

Esztétika mindenek felett

Ön miért szeretne térkövet letenni? Persze sokan említik azt, hogy kényelmes, nem kell sárban járkálni, az autó nem hagy maga után vájatokat esős időben, stb. És ez mind igaz is, ezek nagyon fontos szempontok. Ugyanakkor valljuk be őszintén, hogy egyre nagyobb szerepet kap az esztétika. Nem véletlen, hogy nem simán lebetonozzuk, igaz? Ha csak az lenne a cél, hogy ne legyünk sárosak, egyszerűen kiöntetnénk a területet betonnal, vagy leaszfaltoztatnánk, és kész. De nem így teszünk, és ez nem véletlen.

A térkövek választásának ugyanis a legfontosabb szempontja (miután tisztáztuk a teherbírást), hogy melyik tetszik Önnek. Míg korábban főleg egyszínű térkövek voltak (esetleg kettő), addig manapság már széles a skála. Az én egyik kedvenc térkövem a Gerecse őszilomb színű a Barabás Téglakő Kft. termékkínálatából. Egyszerűen tetszik az az őszi színkavalkád, ami látható ebben a térkőben. Sokszínű, mégis valamelyest homogén végeredményt mutat. Egyszerűen szép. Kapható belőle nagyobb teherbírású 8 cm-es is, ráadásul ha szeretné kombinálni a színeket, van szürke, piros és antracit is. Akár az egész udvar térkövezésére megfelelő választás.

A szegélyek

Már írtam, hogy nagy teherbírás során nagyon fontos a szegély kérdése. A normál szegélyekkel szemben a láthatatlan, Steinfix kerit szegélyeket javaslom alkalmazni. Ez a szegély nem csak láthatatlan (így nem kell csak azért szegélyt leraknunk, hogy helyén tartsa térkövünket), de nagyon erősek is. Garantáltan helyén tartja a burkolatot, nagy terhelés mellett is, és nagyon esztétikus is egyben.

Hívjon nyugodtan szakembert a térkövezéshez

Nem kell mindent egyedül megtervezzen és kivitelezzen, főleg, ha nem is ez a szakmája. Ha profi végeredményt szeretne, bízza nyugodtan szakemberekre, nem fogja megbánni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában