szponzorált tartalom

2020.06.15. 12:47

Hogyan vásárolj SD kártyát?

Az SD kártyákat kezdetben a fényképezőgépekben használták, és meglehetősen borsos áron adták a boltokban. Ahogy az áruk csökkent és tömegcikké váltak, felhasználási területük is kibővült. Ma már az okostelefonok többségében is alkalmazhatók ezek a kártyák, de vajon ugyanaz a kártya használható a fényképezőhöz, mint a telefonhoz? Mit jelentenek a kártyák csomagolásán található betűk és számok? Ezt a témát járjuk körbe ebben a cikkben.

Mit jelölnek a microSD kártyák csomagolásán lévő jelzések?

A memóriakártyák csomagolásán fel van tüntetve általában a kapacitás, a formátum, az UHS sebességosztály, a fizikai méret, az UHS busz típusa, a sebességosztály és a videó sebességosztály.

Az első, amit figyelni kell, a méret, ebből 3 fajta létezik, az SD, a miniSD és a microSD. A kártyafoglalat méretbeli különbözősége néhány esetben adapterrel áthidalható.

A formátum típusa határozza meg, hogy a kártya működni fog-e a készülékben. Három eltérő típus létezik, a microSD, a microSDHC és a microSDXC.

Azt gondolhatnánk, hogy minél nagyobb a kártya kapacitása, annál jobb. Ez azonban nem mindig igaz. A befogadókészülék specifikációja általában meghatározza, milyen kártyát lehet beletenni. Ha például a telefonra az van írva, hogy 64GB-ig bővíthető, akkor hiába tennénk bele 128GB-os kártyát. Ez főként a telefonoknál fordul elő. A kapacitás a fényképezőgépeknél is megfontolandó, néha jobb több kisebb kapacitású kártyát vásárolni, ha az egyik tönkremegy, lehet cserélni.

A sebesség megválasztásánál már nagyobb a mozgástér, általában itt a pénztárcánk határozza meg a választást, de itt is érdemes figyelembe venni a befogadókészülék leírását, mert ha nem képes az adott sebesség kihasználására, akkor feleslegesen költünk. A sebességosztály (Speed Class) határozza meg az írási sebesség minimumát, ebből 4-féle létezik, Class 2, 4, 6, 10. Sokszor az osztályon kívül a maximális sebességet is feltüntetik a gyártók a csomagoláson.

Az UHS busz sebesség az UHS-I-es és az UHS-II-es kártyák minimum írási sebességére utal.

Létezik egy harmadik fajta sebességbesorolási rendszer is, ez a Video Speed Class, amelyből V6, V10, V30, V60 és V90 létezik, a szám a másodpercenként írható/olvasható megabájtok számára utal.

Hogyan válassz, ha elvesztél a jelölések útvesztőjében?

A befogadókészülék típusa némileg leszűkíti a választható kártyákat, de még így is sok opció marad. A legfontosabb szempont annak meghatározása, mire szeretnéd a kártyát használni.

Az okostelefonok tárhelyének bővítésére érdemes a specifikációban leírt legnagyobb kapacitású kártyát használni, amit a készülék még megenged. A gyorsaság ebben az esetben kevésbé fontos, kivéve a 4K-s videók rögzítésére képes kütyüknél.

Érdemes messziről elkerülni a hamisítványokat, a névtelen és a feltűnően olcsó, gagyi memóriakártyákat. Ezek kiszűrése nem mindig egyszerű. A neves gyártók termékei nagyobb teljesítményt, megbízhatóságot és strapabíró képességet ígérnek, általában védelmet nyújtanak víz, rázkódás és röntgensugarak ellen is. Nézz szét a Phonelinestore webáruházban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában