szponzorált tartalom

2019.11.15. 10:16

Egyetlen káros szokás, amely tönkreteheti az autódat

Az autók műszaki állapotát számos tényező befolyásolja, köztük a vezetési stílus és a műszaki ellenőrzések szakszerű elvégzése is. Az agresszív, helytelen vezetés erős igénybevételnek teszi ki az alkatrészeket, amelyek idő előtt meghibásodhatnak. A műszaki állapotfelmérések hiánya szintén komolyabb, súlyos költségekkel járó problémákhoz vezethet. Azonban létezik egy kevésbé ismert, de annál gyakrabban előforduló káros szokás is. Ez pedig nem más, mint a későn elvégzett tankolás.

Man putting gasoline fuel into his car in a pump gas station

Miért lehet sok esetben pontatlan az üzemanyagszint-jelző?

Számtalan sofőr hiszi úgy, hogy az üzemanyagszint-jelző lámpa felvillanása után még minimum 10 liter benzin található az autó tankjában. 10 liter üzemanyag a gépjármű fogyasztásától függen akár 100-150 km hosszú távolság megtételére is elegendő lehet. Az üzemanyagszint-jelző készülékekkel kapcsolatban viszont érdemes megjegyezni, hogy körülbelül 5-10%-os különbségű eredményt jeleznek a sofőrök számára. A mérések elvégzéséhez az autógyártók a tankban egy úszót helyeznek el, így egyáltalán nem mindegy, hogy meredek vagy sík utakon történik az utazás. Az útviszonyok miatt akár 20-25%-os eltérések is születhetnek, ezért mindig célszerű kisebb fenntartásokkal kezelni az üzemanyagszint-jelző eredményeit.

Miért probléma az üzemanyagszint-jelző kigyulladását megvárni?

Az egyik legkellemetlenebb élmény lehet, ha éppen egy kereszteződésben vagy akár az út kellős közepén mondja fel a szolgálatot az autónk az üzemanyag hiánya miatt. A kínos szituáció átélése azonban csak az egyik probléma. A hirtelen leállás azonnali reakcióra készteti a többi sofőrt, és sok esetben szinte csak a kisebbik rossznak minősülő megoldást lehet választani. Szerencsésebb esetben csak anyagi károk keletkeznek, de sajnos nem ritka a személyi sérülés sem a hasonló incidensek helyszínén.

A tankolás hiánya természetesen nem csak a hirtelen leállás veszélyével fenyeget. Az autó műszaki állapotában jelentős károkat tehet, ha a tulajdonos nem látogat el időben egy benzinkútra teletankolni a gépjárművet. Ilyenkor ugyanis a tank legalján nagy mennyiségű üledék rakódhat le, amely teljes mértékben tönkreteheti a tömítéseket és a szivattyúkat, illetve az injektorokat. Az előbb említett alkatrészek cseréje pedig mindig magas anyagi költségekkel jár, ezért célszerű minél jobban megkímélni őket a hosszan tartó működés érdekében. Induláskor mindig ajánlott ellenőrizni, hogy az üzemanyag szintje legalább a tank negyedét eléri-e. Ha nincs legalább 25%-os töltöttségi szint, akkor érdemes azonnal a benzinkút felé venni az irányt.

Az alkatrészek cseréje árán megspórolt összegből érdemes az autót kényelmi szempontból fejleszteni. Az Autófelszerelések.hu által kínált Heko légterelők segítenek a párásodás megszüntetésében, de a forró nyári napokon a parkolóban hagyott autó szellőztetését is biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában