Otthon

2017.04.03. 14:45

Nincs izgalmasabb, mint a húsvéti tojásvadászat a tavaszi kertben

A húsvéti készülődés alkalmával a tojásfestés, a szebbnél szebb asztal- és ajtódekorációk mind a tavaszt keltik életre. Manapság egyre népszerűbb a húsvéti tojásvadászat, amelynek legideálisabb helyszíne tavaszi kertünk.

Benedeczki-Varga Krisztina

Hagymás növényekkel és a barkafára felakasztott színes tojásokkal egy pillanat alatt húsvéti hangulatot csempészhetünk az udvarba. Néhány ötletes megoldással nemcsak vidám és látványos húsvéti környezetet teremthetünk, hanem egy izgalmas, felfedezésre csábító terepet gyermekeinknek. Íme néhány ötlet, amelyekkel minimális ráfordítással egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós tojásvadászatra hívogató hangulatba hozhatunk bárkit. Nyomozni és keresgélni minden gyermek imád. Aszfaltkréta segítségével rajzoljunk a járdánkra különböző színű nyuszitappancsokat, amelyek elindítja a kis kalandorokat a felfedezés útján.

Haász Marcell, Hibácska Ákos, Benedeczki Dávid és Cser Ágota izgatottan készültek a vadászatra, miután megkapták a nyuszi üzenetét
Fotó: Zsedrovits Enikő

Merítsünk a természet kelléktárából, és használjuk a kertben fellelhető virágokat, faágakat, cserjéket. A kisebb bokrok ágain ruhacsipesz segítségével könnyedén elrejthetünk egy-egy díszes papírba csomagolt bonbont. Figyeljünk rá, hogy olyan magasságba tegyük, ahol könnyen elérik. A csipeszek végét díszíthetjük húsvéti figurákkal. Az egyik legegyszerűbb, ha sablon segítségével különböző színű dekorgumiból kivágjuk a nekünk tetsző formát (nyuszit, csibét, bárányt, répát stb.) és ragasztóval rögzítjük a csipesz végére. Ha több gyerkőc is részt vesz a kalandban, a különböző színű figurák segítenek nekik, hogy ki milyen színeket keresve találhatja meg az ajándékát.

Az apróbb nassolnivalók elrejtése során vegyük figyelembe a gyerekek életkorát, és annak megfelelően rejtsük el különböző nehézségi szinteken

Ha nagyobb, már olvasni tudó gyerek is részt vesz a játékban, szerezzünk be néhány műanyag tojást, amit ketté lehet nyitni. Ezekbe a tojásokba rejtsünk el rejtvényeket, nyomokat, amelyek hozzásegítik a kis felfedezőket a kincsek megszerzéséhez. Ha nagyobb gyerekcsoportra számítunk, a tojások belsejébe puzzle darabokat is tehetünk, ezekből a vadászat végén külön program, hogy közösen összeillesztik a kép darabkáit. A műanyag tojásokat festékkel, szalagokkal, kövekkel díszítve szép kerti dekorációt kaphatunk.

Helyezzünk el a kert egyes pontjain krétatáblákat, amelyeken hagyjunk üzeneteket, nyomokat, így izgalmasabbá tehetjük a vadászatot

A gyerekek másik nagy kedvence a festés-mázolás. A vidám tojásvadászatot zárjuk egy közös maszatolással. Vegyünk egy világos vagy fehér, tetszőleges méretű vékony falapot. Erre matricázzunk egy húsvéti nyuszi figurát vagy szöveget. Szerezzünk be különböző színű, gyerekeknek ajánlott, bőrbarát kézfestéket, amellyel a kicsik színes kéznyomokat hagynak a lapon. Miután a lap teljes színkavalkáddá változott, húzzuk le a matricát. A végeredmény egy szemrevaló, egyedi falikép lesz, amin megelevenedik a kivágott figura sziluettje.

Az élmény a legnagyobb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk, egy ilyen kalandos játékot hosszú időn át emlegetnek majd, akárcsak Cser Ágota és Benedeczki Dávid

Szánjunk egy-két órát az előkészületekre, mert szívet melengető az a látvány, ami a gyerekek arcán tükröződik, ahogy a kert minden szegletét átkutatják meglepetést keresve. Nem az ajándékok mérete, hanem a felfedezés öröme, a megtalált kincsek sikerélménye az, ami mindennél többet ér. És ne aggódjunk, ha netalán a szeszélyes tavaszi időjárás mégsem kedvezne a szabadban történő kalandnak: a lakás különböző zugaiba is elrejthetjük a kincseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!