Trianon 100

2020.05.12. 16:19

Kötelező ünnepé tehetik a trianoni szerződés évfordulóját Romániában

A román parlament szerdán nagy valószínűséggel elfogadja azt a törvénytervezetet, amely szerint Románia minden évben meg fogja ünnepelni a Magyarországot szétszaggató diktátumot.

A szabályozást tavaly decemberben annak az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak a politikusai kezdeményezték, amelyet Klaus Johannis államfő nemrég azzal vádolt meg, hogy a magyaroknak adná Erdélyt.

Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a bukaresti törvényhozás állandó bürójában

az RMDSZ elutasítása és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tartózkodása mellett mindegyik párt támogatta a tervezet napirendre tűzését.

Amennyiben törvénnyé válik a javaslat,

a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A majdani jogszabály szerint logisztikai vagy költségvetési

támogatásban részesülnek a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények, amelyekről a román közszolgálati média is beszámol.

Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője tavaly októberben – amikor miniszterjelöltként hallgatták meg a parlament külügyi bizottságában – a Trianon-centenáriumtól féltette a román-magyar kapcsolatokat. – 2020. június 4-én lesz a trianoni békeszerződés 100. évfordulója. Reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban – aggódott akkor Aurescu.

Andrei Țăranu politológus korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta, a románok többségének Trianon nem túl világos mint történelmi téma. Mint hangsúlyozta, a romániai közvélekedés alapján az egyesülés 1918. december 1-jén történt meg. Úgy vélte, a kezdeményezés csak arra jó, hogy hergelje a magyar kisebbséget és rontsa a viszonyt Magyarországgal, hiszen egy megkésett szimbolikus visszavágásként értékelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában