Katasztrófa

2024.04.16. 10:15

Tűz Koppenhágában: kigyulladt a város egyik legrégebbi épülete (videó, fotók)

Kigyulladt a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, a hatóságok a környező utcákat lezárták – közölte a dán rendőrség kedden az X közösségi oldalon, írja az MTI.

MW

Lángol a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalota épülete Koppenhágában 2024. április 16-án

Forrás: MTI/EPA/Ritzau

Fotó: Ida Marie Odgaard

A koppenhágai épületből – amely jelenleg a dán kereskedelmi kamara székháza – reggel sűrű füst áradt és hatalmas lángok csaptak fel,

a tornya pedig beomlott.

A koppenhágai rendőrség szerint a területet még jó ideig lezárva tartják.

Festményt mentenek ki a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalotából Koppenhágában 2024. április 16-án, miután tűz ütött ki az épületben
Fotó: Ida Marie Odgaard / Forrás: MTI/EPA/Ritzau

A tűz keletkezésének oka egyelőre tisztázatlan. Sérülés az első jelentések szerint nem történt.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalotánál Koppenhágában 2024. április 16-án
Fotó: Emil Helms / Forrás: MTI/EPA/Ritzau

Borzalmas képek ezek a tőzsdéről. Olyan szomorú. Egy ikonikus épület, amely mindnyájunknak sokat jelent. Ez a mi Notre-Dame-pillanatunk

– írta a dán védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen az X-en, a párizsi Notre-Dame- székesegyház 2019-es részleges leégésére utalva.

A helyszínen készült videók tanúsága szerint a helyiek megpróbálták kimenekíteni a felbecsülhetetlen értékű műkincseket, festményeket az épületből.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé. A tűzoltók munkáját viszont megnehezítették az állványok, illetve az, hogy az épület rézteteje tartja a hőt – közölte a koppenhágai tűzvédelmi hatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában