Ünnep

2024.03.23. 19:47

Virágvasárnappal kezdődik meg a nagyhét

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

MW

Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét az ünnep alkalmából

Forrás: Erdő Péter / Facebook

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét.

A virágvasárnappal kezdődő nagyhét Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére vezet el

– olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Jézus elhozza a megváltást, az örök élet reményét

A virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt

 - írták. A körmenethez szorosan kapcsolódó szertartás a barkaágak megáldása. Kitértek arra: a virágvasárnapi misén elhangzik Krisztus szenvedéstörténete, a passió. 

Az egyház ezzel fejezi ki, hogy Jézus dicsőséges bevonulása Jeruzsálembe a kezdete az eseménysornak, amely szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, „ezáltal hozva el a megváltást, amely az örök élet reményét táplálja minden hívőben”

– fogalmaztak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában