Őszinte beismerés

2024.03.13. 06:06

Gyurcsány embere hazafias kötelességének tartja az EU-pénzek visszatartását

A baloldal vezetőinek iránymutatása szerint járnak el Brüsszelben és Strasbourgban a DK EP-képviselői is, köztük Gyurcsány régi bizalmi embere, Molnár Csaba, aki az egyik árnyékkormányinfón kijelentette, hogy hazafias kötelességének érzi az európai uniós források elleni küzdelmet – írja a Magyar Nemzet.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k) és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, valamint Molnár Csaba, DK ügyvezető alelnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Gyurcsány Ferenc korábbi kijelentését, miszerint azon dolgoznak, hogy Brüsszel teljesíthetetlen feltételeket szabjon a kormánynak az EU-pénzek kifizetéséhez, Molnár úgy magyarázta: céljuk egyértelmű, addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, a magyar önkormányzatokhoz és a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jut. 

Szerinte abban a pillanatban, hogy a kormány garantálni tudja, hogy ezeket a pénzeket nem ellopják, ahogy az elmúlt években tették, hanem a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz és vállalkozásokhoz irányítják, abban a pillanatban ez meg fog szűnni. 

Nekem hazafias kötelezettségem az, hogy megakadályozzam, hogy az európai uniós pénzek Magyarországra érkezvén négy-öt ember zsebében tűnjenek el, márpedig ez történik az országban.

Molnár Csaba okfejtése természetesen több szempontból is hamis, figyelmen kívül hagyja az uniós szabályokat. Az EU-forrásokat – leszámítva a különböző célzottan civil szervezeteknek vagy önkormányzatoknak kiírt pályázatokat – a tagállamok kormányzati szerveinek utalja át Brüsszel, és a pénzeket az egyes tárcák a megfelelő szakterületeken szükséges beruházásokra, fejlesztésekre fordítja – emlékeztet a Magyar Nemzet. 

Ezeket sem lehet bármire elkölteni, szigorú szabályok és ellenőrzési mechanizmusok garantálják, hogy az uniós forrásokat valóban a meghirdetett célokra fordítsák. Ezt egyébként az EU erre hivatott szervei ellenőrzik is rendszeresen, tehát nonszensz, amit Molnár Csaba állított.

Gyurcsányék valódi célja az, hogy ne érkezzenek meg a nekünk járó brüsszeli pénzek, ami várakozásaik szerint a gazdasági nehézségek által alááshatná a kormány társadalmi támogatottságát. 

Az alábbi videón 3:37-től látható:

Rónai szerint Dobrev Klára már hazahozta volna a pénzeket

Nem akart lemaradni az alapvető magyar érdekek elleni áskálódásban a DK másik EP-képviselője, Rónai Sándor sem, aki nemrég arra vetemedett, hogy az M1 riporterét alpári módon rágalmazza és provokálja. A politikus az ATV-ben még 2022 augusztusában azzal büszkélkedett, hogy az autópálya-koncessziók ügyében az ő kezdeményezésére indult eljárás Magyarországgal szemben, és ez „nyilvánvalóan nem segíti azt, hogy Magyarország hozzájusson azokhoz az uniós támogatásokhoz, ami közel hatezermilliárd forintnyi támogatást jelentenek”. 

Az alábbi videón 0:40-től látható: 

Ara-Kovács Attila: lehetetlen odaadni az uniós forrásokat az Orbán-kormánynak

De talán a legőszintébb beismerés a DK-s EP-képviselők közül Ara-Kovács Attila nevéhez fűződik, aki szerint lehetetlen odaadni az európai uniós forrásokat az Orbán-kormánynak, mert ezzel a baloldal saját magát fegyverezné le. 

A politikus a KlikkTV-ben 2023 februárjában úgy fogalmazott: „Én magam és kollégáim szívesen megszavaznánk ezt a pénzt, odaadnánk az Orbán-kormánynak is, csak ez lehetetlen. Ez olyan, mint a budapesti állatkertben megkérni az oroszlánt, hogy ugyan már répát egyen és ne nyulat, amit odaadnak neki, vagy csirkét. Nem lehet, hát hogy mondjam, egy alapvetően a demokráciát felfogni képtelen emberről és rendszerről azt gondolni, hogy ez megjavul, ez bűnös naivitás és nyilvánvalóan minket fegyverez le leginkább.” 

Az alábbi videón 15:48-tól látható: 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában