Elszólta magát

2024.03.13. 07:32

A Demokrata Párt szolgálatában dolgozott az Action for Democracy média-összekötője

Eric Koch nyíltan beszélt arról, hogy az Action for Democracy (A4D) „mikroadományai” legfeljebb a hideg vízre elegendőek és Soros György áll a háttérben. Koch az amerikai Demokrata Párt kampányaiban dolgozott, két éve pedig a magyar választásokba (is) beavatkozó A4D-nek.

MW

Az Action for Democracy „mikroadományai” legfeljebb a hidegvízre elegendőek és Soros György áll a háttérben

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRINI

„A Downfield segít önnek áttörni a zajt, és elmondani azt a történetet, amit ön akar elmondani” – hirdeti saját alapítású kommunikációs stratégiai cégének honlapján Eric Koch. 

Koch azonban nemrég méretes kommunikációs gikszerbe szaladt azzal, hogy többet elárult a magát demokráciapárti „civil szervezeteket” „mikroadományokból” finanszírozónak mondó Action for Democracy valódi hátteréről, mint amit ő maga vagy az A4D – amelynek 2022-ben dolgozott – valaha szeretett volna

– szúrta ki a Mandiner.

Koch valójában azt a történetet mondta el, amelyet megbízója egyáltalán nem akart elmondani. Eredetileg a MagaBabe nevű felhasználó az X mikroblogon működtetett profilján megjelentetett videókon arról is beszél:

Az adománygyűjtésből jövő pénz valószínűleg csak a hideg vízre volt elég. Erősen gyanítom, hogy volt egy-két nagyon jelentős egyéni támogatójuk.

Koch kérdezője a felvételen utal arra, hogy „a híres” támogatóról lehet szó, mire az A4D volt tanácsadója előbb azt mondja: „Igen, szeretek diszkrét lenni. Azt hiszem, mindketten tudjuk, kiről beszélek, egy nagyon híres emberről.”

Amikor pedig megkapja a kérdést, hogy Soros György amerikai milliárdosról van-e szó, Koch egyértelműen igen választ ad. Ezt követően megerősíti, hogy szerinte ő volt a legnagyobb adományozó.

 Az alábbi videón Koch 1:58-tól beszél a kampánypénzekről: 

Demokrata párti ügyek szolgálatában 

Koch cégét, a Downfieldet egy szakmai felsorolás New York ötven vezető kommunikációs vállalata közé sorolja. Az ebben a körben nem szokatlan magas megbízási díjak tovább gyengíthetik a 2022-es országgyűlési választásokba is beavatkozó – és ott a saját állításával ellentétben politikai pártot is segítő – A4D magyarázatát a „mikroadományokról”.

Árulkodó az is, hogy arról írnak ugyanott: a Downfield húsz 2022-es ügyfelének egyike, az Action for Democracy választási törekvés (!) Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenében

– mutat rá a Mandiner cikke.

Alighanem ez sem az a történet, amelyet maga Koch el akart volna mondani. 

Az A4D egyre kínosabb védekezéssel próbál távolságot tartani attól, hogy választási szereplőkhöz legyen köthető. Ennek a demokrácia védelmére hivatkozó saját narratíváján túlmenően komoly jogi – adózási és pártfinanszírozási – oka is lehet.

Nemcsak a Downfield, hanem Eric Koch közösségi oldalairól is nyilvánvaló: az A4D a személyében az amerikai liberális elithez – közte a demokrata párti politikához – ezer szálon kapcsolódó kommunikációs szakembert igazolt le, hogy elkendőzze saját, a „civil társadalmat” és a „független médiát” támogató, demokráciaféltő narratívája mögötti pőre politikai szándékot.

Koch közösségi oldalairól (X, LinkedIn) kiderül: Donald Trumppal szemben ellenséges tartalmakat oszt meg, korábban többek között a – demokrata párti ellenőrzés alatti – New York-i városi tanács kommunikációs igazgatója is volt.

1500 propagandacikk, Orbán Viktor lejáratása 

Az A4D-t leleplező videók egyikében Koch maga büszkélkedik azzal, hogy hadseregnyi újságírót mozgósított a magyar kormány lejáratására a szervezet érdekében. 

Ahelyett, hogy írtak volna valamit, ami aztán elkallódik, szétküldtem mindezt mintegy 1500 különböző újságírónak. Ezek a tudósítók Kelet-Európában voltak, például az Associated Pressnél, a Bloombergnél, az AFP-nél, a The New York Timesnál, a The Washington Postnál. Mert ezeknek mind van tudósítójuk ott. Biztosra mentem, hogy elérjem őket, hogy lássák az összes anyagot

– vázolta Koch. 

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában