Ukrán válság

2024.02.18. 08:38

Teljes ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg Avgyijivka várost

725. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 47. Gépesített Brigád ukrán katonája harcra készül egy Bradley harckocsival, nem messze a donyecki Avdijivkától 2024. február 11-én

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Brutális felvételek szivárogtak ki a feladott Avgyijivka városából

A Legitimnij nevű ukrán politikai csatorna úgy fogalmaz, hogy az ukrán hadsereg nem elhagyta Avgyijivkát, hanem elmenekült onnan. 

Ezt pedig az ott hátrahagyott, nagy mennyiségű lőszerkészlettel, katonai nyilvántartási dokumentumokkal lehet csak magyarázni szerintük.

Hozzáteszik: az oroszoknak már volt idejük lefilmezni, hogy milyen nyugati fegyvereket hagytak hátra az ukránok, például svéd Carl-Gustaf gránátvetőket. Egy másik csatorna szerint mintegy ötszáz katona esett hadifogságba. 

A helyszínen készült felvételeket IDE KATTINTVA tudja megtekinteni!

A dán miniszterelnök fontos bejelentése

Dánia átadja az összes tüzérségi fegyverét Ukrajnának - mondta Mette Frederiksen miniszterelnök.

Megjegyezte azt is, hogy az európai országoknak nem szabad várniuk az Egyesült Államokból történő utánpótlás-finanszírozás elfogadására.

Biden meglepő beismerést tett

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az ukránok Avgyijivka után más városokat is elveszíthetnek, amíg az amerikai kongresszus nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt további segélyeket.

Működik az ukrán légvédelem - videó

Ukrajna a délelőtt folyamán lelőtt 1 orosz repülőgépet, 12 drónt és több Kh-59-es rakétát is.

Elkobzott orosz pénzek Ukrajnának

Az USA Észtországon keresztül utal át lefoglalt orosz vagyont Ukrajnának. Ez már a második alkalom, hogy az Egyesült Államok elkobzott pénzt juttat az országnak.

Ukránok fogságban

Számos ukrán katonát foglyul ejtett Oroszország, amikor a védők kivonultak Avgyijivka városából – közölte Olekszandr Tarnavszkij, az Ukrajna délkeleti részén lévő erőkért felelős ukrán parancsnok.

Biden bizakodó

Joe Biden amerikai elnök azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy "bizakodik", hogy az Egyesült Államok Kongresszusa megújítja a háborús segélyeket, de hozzátette, hogy amerikai segítség nélkül Kijev további területeket veszíthet az orosz előretörések miatt.

Ha az amerikai törvényhozók nem hagyják jóvá a Kijevnek nyújtott katonai segélyek új finanszírozását, az „abszurd” és „etikátlan” lenne – mondta Biden.

Olasz segítség Ukrajnának

Olaszország további katonai segítséget készül felajánlani Ukrajnának – közölte Antonio Tajani külügyminiszter. Olaszország eddig nyolc támogatási csomagot hagyott jóvá Kijevnek – a következőt a napokban tervezik elfogadni.

"Nagyon körültekintőnek kell lennünk, mert ha egy teljes jogú NATO-tag háborúzik Oroszországgal, az harmadik világháborút jelent" - mondta Tajani.

Német lőszergyár nyílik Ukrajnában

A német Rheinmetall bejelentette, hogy egy még meg nem nevezett ukrán partnerrel közösen lőszergyárat kíván nyitni Ukrajnában.

A gyár évente körülbelül százezer darab 155 mm-es kaliberű tüzérségi lőszert fog gyártani. Hogy mikor kezdik meg a termelést és hol lesz a létesítmény, egyelőre nem közölték.

A Rheinmetall páncélozott járművek építését is tervezi Ukrajnában.

Jelentést tett Avgyijivka bevételéről a Kremlben az orosz védelmi miniszter

Teljes ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg Avgyijivka várost a Donyec-medencében - jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombat este a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Sojgu szerint "az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját" az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el, az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá. A miniszter beszámolója értelmében az ukrán fél veszteségei a városért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

A hadseregtábornok közölte, hogy tart Avgyijivka "megtisztítása", valamint a várost elhagyó és az avdijivkai koksz- és vegyiüzemnél lévő ukrán egységek "blokkolása". Elmondása szerint a folyamatos orosz tűz alatt csak néhány ukrán alegységnek szórványosan sikerült elhagynia Avgyijivkát, fegyvert, hadfelszerelést hátrahagyva.

Sojgu rámutatott, hogy 

a háború előtt 37 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tette frontvonal eltávolítását a 18 kilométerre délebbre fekvő Donyecktől, amelyet így biztosítottak az ukrán tüzérségi csapásoktól. 

A miniszter szerint az orosz erők folytatják az offenzívát a Donyec-medencében. Putyin a Telegramon közölt üzenetben mondott köszönetet a város "felszabadításában" részt vett alakulatoknak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy nappal azután adta ki a visszavonulási parancsot, hogy a katonái elkezdtek ellenőrizetlenül menekülni Avgyijivkából.

Putyin gratulált Avgyijivka elfoglalásához

Vlagyimir Putyin gratulált a kelet-ukrajnai Avgyijivka várost elfoglaló katonáknak – olvasható a Kreml honlapján. Az orosz elnöknek állítólag bemutatták Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentését a város elfoglalásáról.

Az orosz hírügynökségek idéztek egy táviratot, amelyet Putyin küldött az ukrajnai „középső” erőcsoport parancsnokának, Andrej Mordvicsev vezérezredesnek. "Kiemelkedő katonai tevékenységéért köszönetemet fejezem ki az ön irányítása alatt álló összes katonának, akik részt vettek az Avgyijivkáért vívott csatákban" - idézték Putyin szavait. 

Zelenszkij: a kivonulás emberéleteket mentett meg

"Logikus és méltányos az a döntés, hogy kivonjuk az ukrán csapatokat a donyecki Avgyijivkából, ahol védőink több hónapja visszatartják az orosz támadásokat, hiszen a szükséges fegyverek megérkezéséig ukrán életeket mentünk meg" - ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozta a müncheni Biztonsági Konferencia Ukrajnáról szóló panelbeszélgetésén.

Az elnök megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg Avgyijivkából más pozíciókba vonult vissza, hogy elkerülje a bekerítést, de nem lehet azt mondani, hogy Oroszország elfoglalta volna a területeit.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5220 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6574 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában