Miniszterelnöki interjú

2024.02.02. 07:22

Orbán Viktor: nem szállítunk fegyvert és nem is adunk rá pénzt! – HALLGASSA MEG!

„A tegnap elfogadott 50 milliárd eurós uniós segély az ukránoknak az állam fenntartásához szükséges, nem fegyvereket vásárolnak belőle” – jelezte a rendkívüli uniós csúccsal kapcsolatban ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt a brüsszeli gazdatüntetésekről és az ukrán–magyar külügyminiszteri találkozóról is.

MW

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. november 10-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég” – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők.

„Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre!” – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az Egyesült Államok nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.

Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának

– jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.

Teljes félreértésben van Nyugat-Európa

A miniszterelnök szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk harcolnak, illetve azok a felvetések, hogy ha az ukránok nem állítják meg az oroszokat, azok bemasíroznak Berlinbe – írja a Magyar Nemzet.

Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val

– vélekedett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik.

„Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz” – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszellel vitánk van Ukrajna mellett a migrációról, a genderügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot. Jelezte, hogy most színtisztán Ukrajnáról szólt a vita, de végül sikerült találni egy jó megoldást.

A nyugati szlengben demokráciadeficitnek hívják, ha túl nagy lesz a távolság, a választók és a megválasztott vezetők között, ilyen esetekben politikai változás következik be, vagyis az emberek elzavarják a vezetőket

– fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint ez be fog következni júniusban az európai parlamenti választáson, amelyben a magyaroknak is lesz módjuk közreműködni.

Egyetértésben a gazdákkal

A brüsszeli gazdatüntetésekről szólva Orbán Viktor leszögezte: nagyrészt spanyol gazdákkal találkozott, ugyanazok a problémáik vannak, mint a magyar gazdáknak, mivel Brüsszel olyan döntéseket hoz, amik egyre drágábbá teszik a termelés költségeit. Emellett Brüsszel megengedi, hogy olyan országokból hozzanak be termékeket az EU-ba, ahol nem érvényesek ezek a szabályok.

Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az uniós piacra

– húzta alá a kormányfő.

A miniszterelnök jelezte, hogy ő emiatt értette a Brüsszelben tüntető gazdák problémáit, és jó élmény volt a beszélgetés velük, mert a gyerekkorát idézte fel.

Nem kell kóserpecsét az ukránoktól

Orbán Viktor a riporter felvetésére jelezte, hogy Magyarország nem tart igényt az ukránok kóserpecsétjére. „Természetesen Magyarország a magyaroké és a magyarok érdekét képviseli. Az, hogy megvádolnak minket ezzel- azzal, az nem érdekel minket” – fogalmazott azokkal a minősítésekkel kapcsolatban, amiket az ukrán külügyminiszter tett a magyar külügyminiszterrel tett találkozója után.

„Nagyon nagy a távolság sok kérdésben az ukrán és a magyar álláspont között” – jelezte a miniszterelnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a legnagyobb humanitárius akciót hajtotta végre az ukránok érdekében, több tízezer ukrán kap menedéket Magyarországon. Több mint ezer iskolában és óvodában vannak ukrán gyerekek.

Ezzel együtt a kárpátaljai magyarok ma jogfosztásban élnek

– ismertette a kormányfő. Ez 2015-ig nem volt így.

Most több esély van a kapcsolatok rendezésére, de majd meglátjuk, mi lesz, egyelőre az ukránok részéről ígéret van arra, hogy változik a helyzet

– zárta az értékelést a miniszterelnök.

Orbán Viktort idézte a nemzetközi sajtó

A csütörtöki brüsszeli csúcs fontosságáról cikkeznek a nemzetközi lapok – írja a Magyar Nemzet.

A Reuters Orbán Viktor péntek reggeli rádiós interjújából kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök elment a falig, és azt is hangsúlyozta, hogy nem küldünk fegyvert Ukrajnába.

A lap arról is ír, hogy Orbán megismételte: meg kell kezdeni a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között, mivel két év telt el a háború kezdete óta, és az idő az oroszok oldalán áll.

„Ha ez az egyezség nem jött volna létre, és Magyarország továbbra is élt volna vétójogával, akkor 26 tagállam beleegyezett volna, hogy Ukrajnának küldje a pénzt, és elvitte volna a Magyarországra szánt összeget, és elküldte volna Ukrajnának. Nos, miért lett volna ez jó?” – idézi a lap Orbán Viktort.

A Politico is az egyezség fontosságáról ír, és kiemeli, hogy ehhez az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni és Emmanuel Macron francia elnök tárgyalóképességére is szükség volt, azért, hogy híd lehessenek Magyarország és a háborúpárti politikusok között.

„Macron soha nem legyőzni akarta Orbán Viktort, hanem bevonni a tárgyalásokba” – írja a lap.

A Guardian pedig kiemelte a cikkében, hogy az üzenet egyértelmű: Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön egy Facebookon-bejegyzésben értékelte az Európai Tanács rendkívüli ülésén meghozott döntést. Mint írta: „Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére” – fogalmazott a magyar kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában