Felsőoktatás

2024.02.04. 10:49

Fontos változások az egyetemi felvételikben

Három fontos változás történt az egyetemi felvételikben idéntől: a jelentkezők tanulmányi versenyekkel juthatnak többletpontokhoz, de a jelentkezéshez szükséges maximális pont egy részét a felsőoktatási intézmény szabja meg. Az érettségi pontozása mellett az egyetemek is szabadkezet kaptak abban, hogy melyik tárgyat honorálják plusz pontokkal.

MW

A felvételi eljárás az eddigi évektől eltérően, három pontban is módosult

Forrás: Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor

A felvételi eljáráson az elérhető maximális 500 pontból száz pontról már az egyetemek határoznak, ez az intézményi pont, amellyel jellemzően tanulmányi versenyeket, például az OKTV-n elért kiemelkedő eredményeket, az emelt szintű érettségit, önkéntes tevékenységet, közép- és felsőfokú nyelvvizsgákat értékelhetnek mostantól, mindemellett az adott egyetem térségi és képzési speciális szempontjait is megjelenítheti. Az önkéntes katonai szolgálat az időtartamtól és szakmai tartalomtól függően jelenthet akár 64 pontot, ráadásul ezzel a maximális 500 pont fölötti pontszámot lehet elérni – fogalmazott a helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. mondta a Magyar Nemzetnek Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A másik módosítás arról szól, hogy megváltozott az emelt és a középszintű érettségi pontozása: az emelt szintűnél a százszázalékos érettségire száz pontot, a középszintű esetében a száz százalék 67 pontot jelent, azaz a kétharmadát éri az emelt szintűnek.

A harmadik nagy változás pedig abban történt, hogy a felvételi kapcsán beszámítható ötödik tantárgyat és érettségi tárgyat a felsőoktatási intézmény határozhatja meg

– mutatott rá Varga-Bajusz Veronika. Felidézte: az intézmények már tavaly maguk dönthettek a minimumpontszámokról, valamint arról is, hogy milyen szintű érettségit várnak el az egyes képzéseikhez.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában