Döntés

2024.02.26. 18:01

Az Országgyűlés megszavazta Svédország NATO-csatlakozását

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

MW

Képviselők a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslat szavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

A kormánypárti frakciók (Fidesz, KDNP) vezetői múlt héten közölték, hogy miután a svéd miniszterelnök ellátogatott Magyarországra, ők is támogatni fogják a csatlakozást, a kormány egyébként már jóval korábban jelezte, hogy támogatja azt. Korábban a Fidesz-frakcióban nem volt egyetértés az ügy támogatásában. 

A hat ellenző képviselő a Mi Hazánk frakciója tagja volt, akik úgy tartják, hogy Oroszország provokálása a NATO bővítése. 

A főtitkár üdvözölte, hogy az Országgyűlés hozzájárult Svédország csatlakozásához

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-en közzétett üzenetében üdvözölte, hogy az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A főtitkár közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama.

Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk

– zárta üzenetét Stoltenberg.

Ulf Kristersson: történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

KRISTERSSON, Ulf
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök 
Fotó: Marcin Obara / Forrás: MTI/EPA/PAP

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en. „Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük Önöket”– írta a brit miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. „Szívből jövő gratuláció országuknak” – jelentette ki a francia elnök örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja.

Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában