Gyász

2024.01.29. 17:39

Orbán Viktor: Isten Önnel, Mariann! Köszönünk mindent!

A kormányfő is lerótta kegyeletét az elhunyt politikus ravatalánál.

MW

Örök nyugalomra helyezték Vízkelety Mariannt

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Utolsó útjára kísérték Vízkelety Mariannt, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület volt elnökét, korábbi közigazgatási és igazságügyi államtitkárt, volt miniszterelnöki biztost hétfőn az Óbudai temetőben. A római katolikus szertartáson lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök is.

Vízkelety Mariann 67 éves korában, január 7-én hunyt el.

Győri Enikő európai parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) elnöke a szertartáson mondott búcsúbeszédében kiemelte: Vízkelety Mariann hitt az Isten, haza, család hármasságában és számára a polgári értékek képviselete nem kordivat vagy szlogen volt, hanem mély meggyőződésből fakadt.

A néhai államtitkár távozását Győri Enikő „elmondhatatlan veszteségnek” nevezte. „Mariann halálhíre mélyen megérintett mindenkit, aki ismerte, de nem azért, mert számos fontos hivatalt képviselt, hanem mert végtelenül kedves személyiség volt. Lenyűgözően természetes és szerény. Önazonos” – fogalmazott az EP-épviselő, aki szerint Vízkelety Mariann „felkészültsége, alapossága, széles látóköre és műveltsége révén rengeteg feladatot látott el magas színvonalon.”

„Mindig azt nézte, hol tud hasznos lenni, tenni a szakma vagy kollégái előbbre jutásáért” – hangsúlyozta, hozzátéve:

Vízkelety Mariannak szívügye volt a jogászképzés színvonalának emelése, és „az ő együttérző szeretetét dicséri” az első állami áldozatsegítő központok létrehozása is.

Fontos volt számára a civilek támogatása: alapító névadója volt a Széll Kálmán Alapítványnak, és „általa, vele indult” többek között a Magyarország Barátai Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia, a Hermina Alapítvány és a Makovecz Campus Alapítvány – sorolta.

Győri Enikő hangsúlyozta: Vízkelety Mariann „odaadó személyisége a békét hordozta, kisugárzása nyugalmat teremtett.” Őszintén hitt az együttműködés erejében, és mindig arra törekedett, hogy egymást segítve haladjunk előre, hogy az erőnk ne osztódjon, hanem megsokszorozódjon – tette hozzá.

Stumpf István korábbi alkotmánybíró, volt miniszter búcsúbeszédében azt mondta: Vízkelety Mariann halálával egy „angyali teremtmény” távozott, aki szimbolizálja a kedvességet, a jóságot, az odafigyelést, a segíteni vágyást, a megértő szeretetet és a kifinomult intelligenciát. „Olyan valakit, aki biztonságunkat, otthonosságunkat garantálja” – fogalmazott.

Megjegyezte: 

a néhai politikus munkatársként „felbecsülhetetlen segítséget nyújtott”, mert az „igen nehéz és zaklatott időkben is pontosan találta meg a kommunikációs sávot, ami mindenki számára annyira vonzóvá és elismertté tette személyét.”

Stumpf István felidézte, hogy az első Orbán-kormány idején Vízkelety Mariann a legközelebbi kollégája volt. Rejtély, hogy háromgyerekes anyaként miként volt napi húsz órán keresztül elérhető, felkészült, koncentrált és megoldásra kész – fogalmazott, hozzátéve: Vízkelety Mariann vezetése alatt megvalósult a „családias munkahely csodája”, ő maga pedig egyszerre volt hatékony főnök, egyúttal „a beosztottjaira figyelő, örömeikben és gondjaikban együttérző munkatárs.” 

Stumpf István elmondta: Vízkelety Mariann nélkülözhetetlen, sokoldalúan felkészült és sok feladatra alkalmas közszolga volt, minden pozícióban megbízható precizitással tett eleget feladatainak.

„Mindig a közösség szolgálata vezérelte, valóban hitt a szeretet és az összefogás hatalmában”

– jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a néhai államtitkár számára a polgári erények képviselete belülről fakadt. „A polgári Magyarország és az emelkedő nemzet megteremtését életcélnak tekintette” – jelentette ki.

Stumpf István úgy fogalmazott: Vízkelety Mariann semmivel sem pótolható, fájdalmas űrt hagyott maga után.

Vízkelety Mariann 1992 és 1994, majd 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, 2002-től a volt miniszterelnök titkárságvezetője volt; 2004 és 2010 között az Országgyűlés Hivatalában szakmai főtanácsadóként dolgozott. 2010-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára lett, 2012-től pedig a Központi Statisztikai Hivatal jogi és gazdálkodási elnökhelyettesi tisztét töltötte be.

Öt éven át, 2015 tavaszától az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára volt, majd az állami szervek működésének elemzéséért felelős miniszterelnöki biztosként dolgozott. 2022 májusában megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést.

Az elhunyt politikusról Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter is megemlékezett közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában