Vármegye-látogatás

2024.01.24. 14:03

Novák Katalin a munkahelyteremtésről és az összeköttetésekről tanácskozott Békés vármegyében

A munkahelyteremtésről, az összeköttetésekről, a kitörési lehetőségekről és a szükséges fejlesztésekről tanácskozott Novák Katalin köztársasági elnök, amikor háromnapos vármegye-látogatásán Békés vármegyei vezetőkkel találkozott a gyulai várban szerda délelőtt. Az államfőt Böröndi Gábor vezérkari főnök a gyulai várban a honvédség helyzetéről és Magyarország biztonságát érintő kérdésekről tájékoztatta.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (k) az ünnepélyes zászlófelvonáson a gyulai vár előtti téren, mellette főhadsegédje, Kun Szabó István vezérõrnagy 2024. január 24-én. Az államfő kétnapos látogatást tesz Békés vármegyében. A második sorban Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a Békés Megyei Közgyűlés elnöke (b), Görgényi Ernõ (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja (b3) és Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b4)

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az államfő a találkozó elején elmondta, 

három napra Békés vármegyébe „költözött” a kihelyezett Sándor-palota. 

Közölte, Békés határ menti vármegye „annak minden szépségével és nehézségével, amely infrastrukturálisan nem élvezi az összeköttetések minden előnyét”. Véleménye szerint „ha azt mondjuk, hogy a konnektivitás világában élünk, akkor ezt saját hazánkon belül jobban meg kell teremteni” elsősorban azzal a céllal, hogy munkahelyet tudjanak teremteni az itt élőknek – hangsúlyozta.

Elmondta, látja a demográfiai adatokat, tudja, hogy 

még többet érdemes azért tenni, hogy helyben találja meg mindenki a boldogulását, hogy legyen megfelelő, tisztességes munka, amellyel el lehet tartani a családokat.

Ezt érzi a legnagyobb kihívásnak Békésben – jelentette ki.

Hozzátette, emellett szeretné látni a következő napokban, hogy milyen tartással, szorgalommal, kitartással, erővel élik a mindennapokat itt az emberek.

A találkozón Békés vármegyei részről három országgyűlési képviselő, Kovács József, Erdős Norbert és Herczeg Tamás; Takács Árpád főispán és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere volt jelen.

Takács Árpád a találkozó után elmondta, tájékoztatást adott a köztársasági elnöknek a megye agráriumának fő jellemzőiről, az öntözés fontosságáról; a feldolgozóipari fejlesztések szükségességéről; az M44-es és az M47-es gyorsforgalmi utakról, a Lőkösháza-Budapest vasútvonalról; emellett az elmúlt tíz évben a Modern városok és a Magyar falu program, valamint uniós fejlesztések révén megvalósult fejlesztésekről.

VICTOR Katalin; TAKÁCS Árpád; NOVÁK Katalin; GÖRGÉNYI Ernõ; ZALAI Mihály; HERCZEG Tamás
Gyula, 2024. január 24. Novák Katalin köztársasági elnök (j), Görgényi Ernõ (Fidesz-KDNP) polgármester (b), Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal fõispánja (b2), Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a Békés Megyei Közgyûlés elnöke (b3), Herczeg Tamás, a térség  fideszes országgyûlési képviselõje (b4) és Victor Katalin, a Sándor-palota Kiemelt Figyelmet Érdemlõkért Felelõs Igazgatóság vezetõje (j2) a gyulai vár lovagtermében 2024. január 24-én. Az államfõ kétnapos látogatást tesz Békés vármegyében. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi

 Szó volt a szakképzésről, és arról, hogy a felsőoktatásban, a Gál Ferenc Egyetemen – a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve – elindul a mérnökképzés, amely fontos az utánpótlás miatt.

A köztársasági elnökkel ismertették, hogy Békésben, egyedülálló módon, hat nemzetiség él együtt békében; továbbá szó volt az egészségügyi intézmények fejlesztéséről, a gázkitermelésről szóló Corvinus-projekt lehetőségeiről és a békéscsabai reptérről is

 – sorolta a főispán.

Takács Árpád elmondta, az elnök támogatásáról biztosította őket a vármegye felzárkóztatását illetően.

NOVÁK Katalin; GÖRGÉNYI Ernõ; KUN SZABÓ István
Novák Katalin köztársasági elnök és Czene Ferenc helyi solymász (j) a gyulai vár előtti téren 2024. január 24-én. Az államfő kétnapos látogatást tesz Békés vármegyében. A háttérben Kun Szabó István vezérőrnagy, Novák Katalin főhadsegédje (j) és Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester (j2) 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere arról beszélt: 

a köztársasági elnök alkotmányos státusánál fogva elsősorban szimbolikus jelentőségű a látogatás. Azzal, hogy több mint 70 vármegyei település közül Gyulán a vár lett a kihelyezett Sándor-palota, „három napig az ország közvéleményének figyelme a városra irányul”.

Elmondta, vázolta az államfő számára, hogy a város adottságainak kihasználásához infrastrukturális beruházásokra és befektetésekre van szükség. Az iparfejlesztésről szólva kitért arra, hogy az Airbus Gyulára települése jó példa a fiatal szakemberek visszacsábítására, megtartására.

Görgényi Ernő örömét fejezte ki, hogy szerda délután az államfő ellátogat Erkel Ferenc szülőházába. Mint mondta, missziójuknak tartják, hogy „tudatosuljon az emberekben, Erkel Ferenc Gyula szülötte, és hogy életműve fontos szerepet játszik a magyar kultúrában”.

Novák Katalin szerdán reggel a gyulai vár előtt ünnepélyes zászlófelvonáson vett részt, és találkozott Czene Ferenc helyi solymásszal, reptetett sólymot, majd fényképezkedett a tiszteletére a vár előtti térre kilátogató helyiekkel.

 Az államfő kedd este érkezett meg Gyulára, közösségi oldala szerint a Gyulai Várszínházban megnézte Edward Albee Három magas nő című előadását.

A honvédség helyzetéről és Magyarország biztonságát érintő kérdésekről tájékoztatta az államfőt a vezérkari főnök Gyulán

Böröndi Gábor vezérezredes a találkozó előtt a sajtó képviselőinek elmondta, 

tájékoztatást ad a hadsereg főparancsnokának az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű, tavaly novemberi NATO-hadgyakorlat tapasztalatairól, arról, hogy a Magyar Honvédség ezen milyen együttműködést alakított ki a civil közigazgatással, mi a gazdasági szolgáltatás jelentősége, és milyen irányban kell a tapasztalatok alapján fejleszteni a magyar honvédséget.

Kérdésre válaszolva közölte, a gyakorlatot az ország fegyveres védelmi terve alapján hajtották végre; a vármegyei közigazgatási szervekkel gördülékeny volt az együttműködés, a gazdasági szolgáltatás tekintetében azonban módosító javaslataik vannak.

A vezérkari főnök a hódmezővásárhelyi toborzási program eredményéről is jelentést tett az államfőnek, arról, hogy sikerült feltölteni az alegységet. (A toborzás során konkrét alakulathoz, konkrét helyőrségbe lehetett jelentkezni Hódmezővásárhelyen, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz.)

Hozzátette, a tartalékos rendszer aktivizálása vonatkozásában is vannak előremutató, jogszabály-módosító javaslataik.

Böröndi Gábor elmondta, a tatai tüzérek programjáról is tesz rövid jelentést: arról, hogyan kezdték el, milyenek a létszámok és mit várnak a programtól.

Novák Katalin szerda kora délután látogatást tett Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője gyulai szülőházában, ahol rendhagyó zeneórán vett részt Miklósa Erika operaénekessel és Batta András zenetörténésszel, egyetemi tanárral, a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával. Itt a gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néhány növendéke várta kórusművel és hangszeres bemutatóval.

Ezt követően a köztársasági elnök gyárlátogatásra megy a Szarvasi Mozzarella Kft. örménykúti telephelyére, mivel fontosnak tartja, hogy példaértékű magyar vállalkozásokat ismerjen meg, majd egy helyi tanyára látogat, hogy első kézből tájékozódjon a tanyán élő emberek problémáiról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában