Összefogás

2024.01.08. 07:40

Félmillió ukrajnai embert segített meg a bajban az Ökumenikus Segélyszervezet

A magyar állam ehhez 2,9 milliárd forinttal járult hozzá a Hungary Helps programon keresztül.

MW

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Magyarország továbbra sem hagyott fel Ukrajna támogatásával. Az Ökumenikus Segélyszervezet összesen 11,6 milliárd forintból félmillió ukrajnai embert tudott megsegíteni. A civilek támogatásához a magyar állam 2,9 milliárd forinttal járult hozzá a Hungary Helps programon keresztül, amelyből a Kijevi területen iskolát, óvodát, orvosi rendelőt, mentőállomást hozott létre a segélyszervezet – írja a Mandiner.

A humanitárius tevékenységek között volt a kárpátaljai magyar, ruszin, ukrán lakosság hagyományos támogatása, illetve az orosz offenzíva miatt az ország nyugati megyéibe menekülő tömegek megsegítése is. A segélyszervezet segít a földönfutóvá tett emberek elhelyezésébe, ellátásába, így csökkennek az őshonos lakosság terhei is e tekintetben.

 

A helyi magyarságot, például idős, egyedül maradt embereket, gyermekes családokat továbbra is ellátják élelemmel, tüzelővel. A Mandinernek Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta,

különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak a magyarok kapjanak támogatásokat, hanem a többi közösség is, hogy ne verjen éket az emberek közé az irigység.

Az elnök-igazgató a lapnak elmondta, mostanra már 250 intézményt támogattak Kárpátalján, amely ideiglenesen menekülteket fogadott be. Jó részüket – óvodákat, iskolákat, kultúrházakat – alkalmassá kellett tenni arra, hogy egyik pillanatról a másikra emberek lakjanak bennük, ezért igyekeztek rugalmasak lenni.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában