Az igazság órája

2024.01.21. 10:05

Évek óta hazudott Brüsszel (videó)

Ez az, amivel leginkább meggyengítik az Európai Uniót.

MW

Ursula von der Leyen

Forrás: EP / Hans Lucas / AFP

Nem az igazságügyi reform a fő kérdés, nem ez zavarja igazából Brüsszelt, hanem az, hogy Magyarország mit mond egyéb fontos politikai kérdésekben, a genderrel, a háborúval, a migrációval kapcsolatban – kommentálta Ursula von der Leyen szavait Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Dornfeld László, a központ vezető elemzője. Az európai bizottság elnökasszonya szerdán az Európai Parlamentben mondta azt, hogy a hazánknak még járó 20 milliárd eurót addig befagyasztják, amíg nem lépünk az LMBTQ-jogok és a migrációval kapcsolatban.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint 

Ursula von der Leyen szavait nem úgy kell értékelni, hogy „na végre egyszer igazat mondott”, hanem azt vegyük észre, hogy folyamatosan hazudnak évek óta! És ez az, amivel leginkább meggyengítik magát az Európai Uniót. Ez a legkártékonyabb, amit csinálhat Brüsszel, hogy folyamatosan hazudik a tagállamoknak, a partnerszervezeteknek, a világnak. Az elmúlt 20 évben az európai diplomáciától nem láttunk mást, csak gőgös arroganciát és hazugságokat, ezt így nem lehet tovább folytatni 

– hangsúlyozta a geopolitikai elemző.

A műsorban téma volt Donald Trump iowai előválasztási győzelme. Koskovics Zoltán elmondta: okosok kiszámolták, hogy soha egyetlen elnökjelölt sem kapott ennyi, több mint 55 ezer szavazatot Iowában, még hivatalban lévő elnökök sem, úgy, hogy senki nem indult ellenük. Ezt azt jelenti, hogy ha a választópolgárokra bízzák a döntést, akkor minimális az esélye annak, hogy Trumpot az előválasztási procedúrán meg lehessen állítani. Innentől fogva már csak olyan eszközökhöz lehet nyúlni, amik egész egyszerűen tisztességtelenek – fejtette ki.

Dornfeld László kifejtette: Trump győzelme az európai elitnek identitásválságot okozna, mert eddig úgy tekintett magára, minta az amerikai elit meghosszabbítása lenne. Európának újra kellene definiálnia magát független aktorként, ahogy azt Ursula von der Leyen még a beiktatási beszédében ígérte. Ez akár pozitív eredménnyel is zárulhat, ha végre meghallgatnák azokat a hangokat, amelyeket Magyarország képvisel, vagy mondjuk Emmanuel Macron francia elnöktől is hallhattunk – jegyezte meg a vezető elemző.

Az Igazság óráját itt nézhetik meg: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában