Jelképesen, két hétig

2024.01.07. 20:12

A Hamász támadásának áldozataira emlékeztek: új neve van a Dohány utcai zsinagóga előtti térnek

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére vasárnap. A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

MW

Résztvevők mécseseket gyújtanak a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén, amelyet két hétre jelképesen Október 7. térnek neveztek át a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére 2024. január 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert – mint mondta – , itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

HADASZ-HANDELSZMAN, Jákov; HERZL Tivadar
Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet beszédet mond a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak.

Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult

– jelentette ki a nagykövet.

HERZL Tivadar
Utcanévtábla a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén, amelyet két hétre jelképesen Október 7. térnek neveztek át a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére 2024. január 7-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt: október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak. Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

A Mazsihisz elnöke elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat, hangsúlyozva, hogy az események miatt 

a világban újra fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa.

GRÓSZ Andor; HERZL Tivadar
Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy 

Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek. Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez

– tette hozzá. 

A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, „osztozunk az izraeli nép fájdalmában”. Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy Izrael állam létrehozásának gondolata „Budapestről származik”.

Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel

– hangoztatta a főpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában