Tünetek

2023.12.07. 15:26

Népegészségügyi központ: ismét emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Istmét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján.

MW

Beoltanak egy férfit az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Azt írták, hogy a 48. héten - több hétig tartó stagnálás után - 

ismét emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja. 

Hozzátették: a tendencia a mintavételi helyek többségénél - 14 helyszínen - emelkedő, így Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. Nyolc településen stagnáló tendencia jellemző. 

Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 12 helyszínen a "magas", 10 helyszínen pedig az "emelkedett" kategóriába sorolható.

Népegészségügyi központ: csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel

A múlt héten - az előző heti 23 ezer főről - 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából. 

A közlemény szerint további 249 700 ember akut légúti fertőzés tüneteivel jelentkezett orvosnál. 

Az adatokat ismertetve azt írták, hogy a 48. héten az influenzaszerű megbetegedés tüneteivel orvoshoz fordulók 26,5 százaléka 14 év alatti gyermek, 33,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 28,3 százalék pedig a 35-59 korosztályhoz tartozott, míg a betegek 11,4 százaléka 60 év feletti volt. 

Az akut légúti fertőzések esetében a betegek 46,8 százaléka volt gyermek, 25,2 százalék fiatal felnőtt, 18,9 százalék pedig 35-59 év közötti és 9,1 százalék 60 év feletti - közölték. 

Kitértek arra is, hogy a légúti figyelőszolgálat keretében 266 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük huszonnyolcan részesültek intenzív ellátásban. 

A 48. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bölcsődében a hiányzás aránya meghaladta a 30 százalékot - tudatták. Hozzátették: a megbetegedések lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jártak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában