Vatikán

2023.12.17. 14:08

Ferenc pápa a béke útjainak megnyitását sürgette advent harmadik vasárnapján

Ukrajnában és a Közel-Keleten is a béke melletti elkötelezettség erősítését sürgette a karácsonyi ünnepek közeledtével Ferenc pápa, aki a gázai katolikus plébánia halottairól is szólt a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

MW

Ferenc pápa a gázai katolikus plébánia halottairól is szólt a Szent Péter téren mondott beszédében 2023. december 17-én

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Solaro

Ferenc pápa azt mondta, nem szabad megfeledkezni a háborúban élőkről Ukrajnában, Izraelben, a palesztin területeken és a világ más részein.

A karácsony közeledése erősítse az elkötelezettséget a béke útjainak megnyitására

– hangoztatta a katolikus egyházfő.

Hozzátette: nagyon súlyos és fájdalmas hírek érkeznek Gázából. Elmondta, a gázai Szent Család plébánia épületegyüttesében nem terroristák, hanem családok, gyerekek, beteg és fogyatékossággal élő emberek, nővérek tartózkodnak – sorolta Ferenc pápa. Ferenc pápa azt mondta, mesterlövészek vették őket célba. Hozzátette, hogy találat érte a kalkuttai Teréz anya nővérei működtette épületet is.

Van aki minderre azt mondja, ez a terrorizmus, ez a háború. Igen, ez a terrorizmus, ez a háború

– hangoztatta Ferenc pápa.

A pápa köszöntötte azokat a római gyerekeket is, akik a hagyomány szerint a karácsony előtti utolsó vasárnap a gyermek Jézus szobraival érkeztek meg a Szent Péter térre, ahol az egyházfő áldását adta rájuk.

A pápa megemlékezett azokról a gyerekekről, akik „nehéz karácsonyt fognak megélni, a háborús helyszíneken, a menekülttáborokban, éhínségben.

Nyolcvanhét éves lett Ferenc pápa

A katolikus egyházfő ma töltötte be 87. életévét, ezzel a világtörténelem egyik legidősebb pápája lett.

1936. december 17-én Buenos Airesben, Argentínában jött világra Jorge Mario Bergoglio. Piemontból kivándorolt szülők fia, aki gyerekkorában még hentesnek készült. 1969-ben szentelték pappá. 1973-ban kinevezték az argentin jezsuita provincia élére. 1992-ben püspökké szentelték, majd 1998. február 28-án kinevezték Buenos Aires érsekévé, Argentína prímásává. XVI. Benedek pápa lemondása után Bergoglio bíborost választották meg Péter 265. utódának.

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa tortával ünnepelte születésnapját egy ünnepi audiencián a gyerekekkel, a Szent Péter teret pedig „Boldog születésnapot” transzparensek díszítették a szokásos déli áldása alatt.

Ferenc pápa ezzel a világtörténelem egyik legidősebb pápája lett. A szentatya azt mondta, hogy ő is fontolóra venné a lemondását, ha egészségi állapota akadályozná, de a közelmúltban arról is beszélt, hogy a pápa állása egy életre szól.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában